Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Därför vajade nazistflaggan på Östra Hamngatan

En gammal bild på Östra Hamngatan innan kanalen fylldes igen visar en stor hakkorsflagga som vajar från ett av husen. Här är förklaringen.

Det fanns en tid när hakkorsflaggan vajade öppet på gatorna i Göteborg. Det vet den som läste artikeln om Frihamnen på GP:s kultursidor. Där fanns en bild på Östra Hamngatan innan hamnkanalen fylldes igen. Från ett av husen vajade en stor flagga med hakkors på, vilket uppmärksamma läsare hört av sig om.

Se där, en spännande anledning att lyfta fram gamla bilder av Göteborg. De kan ge oss ytterligare en pusselbit om vår egen historia.

Början av 30-talet

Bilden är tagen i början av 30-talet (hamnkanalen lades igen 1936). Då höll Nationalsocialistiska Arbetarepartiet till på Östra Hamngatan 2 och 4. Partiet hade brutit sig loss från Svenska Nationalsocialistiska Partiet som i sin tur var en hopslagning av Svenska Nationalsocialistiska Frihetsförbundet och Sveriges fascistiska kamporganisation.

- Detta var en tid när svenskarnas förhållande till Hitler var kluvet, mycket eftersom Sverige var väldigt tyskorienterat på den tiden, säger Pontus Forslund på Göteborgs stadsmuseum.

För första och enda gången hade också nazisterna också lyckats ta sig in i Göteborgs stadsfullmäktige. I valet 1934 fick partiet två mandat.

- Det fanns mycket antisemitism i Göteborgs småborgerliga kretsar, förklarar Pontus Forslund.

Laddade symboler

Men partiets vajande flagga, blå med ett gult hakkors på, var förstås inte helt okontroversiell, ens för partimedlemmarna, När kriget närmade sig 1938 bytte partiet hakkorset på flaggan mot en Vasakärve och medlemmarnas bruna skjortor byttes mot blå. Det hjälpte dock inte. I nästa val blev man av med sina mandat i stadsfullmäktige.

Partiet stannade dock i flera år i sina lokaler på Östra Hamngatan där man bland annat gav ut den egna tidningen Vår kamp. Först 1950 upplöstes partiet.