1/9

Därför togs konsten bort: "Trodde inte mina ögon"

Konstnären Joakim Stampe är känd för målningarna som pryder flera offentliga platser i Göteborg. Men nu har de på bergväggen vid Aschebergsgatan tagits bort: "Jag trodde inte mina ögon".

Göteborgskonstnären Joakim Stampe är bland annat känd för sina vattenbaserade målningar som pryder flera platser i Göteborg. Han målar utan tillstånd, men ringer oftast polisen innan.

- Jag har inget tillstånd och det är en del av det hela. I och med att jag använder vattenbaserad färg är det helt lugnt. Sprayburkar är dock enligt lag förbjuden. Men så fort någon ringer polisen så måste de rycka ut. Därför ringer jag alltid innan, säger Joakim Stampe. 

LÄS MER: Stampe strör ut sin konst på gatorna i Göteborg

Att använda vattenbaserad färg är något som gör att konsten förändras över tid. Samtidigt är göteborgskonstnären medveten om att verken kan tas bort. Och nu har Trafikkontoret tagit bort de som tidigare fanns på bergväggen vid Aschebergsgatan.

I fredags cyklade han förbi och märkte att målningarna inte fanns kvar.

- Jag är alltid beredd på att de ska försvinna. Men jag blev lite ledsen. De har suttit där ett bra tag och utvecklats. Det kändes som att de skulle få vara i fred.

"Såg inte så fint ut"

På Trafikkontoret menar de att beslutet togs efter att det blivit för mycket klotter på väggen.

- Nu var det mycket klotter på bergväggen så det beslutades att allting skulle tas bort. Det såg tydligen inte så fint ut, säger Alexandra Wattwil, pressansvarig på Trafikkontoret.

"Trodde inte mina ögon"

Men det Joakim Stampe framförallt reagerade på var att flera tags var kvar under fredagen när han cyklade förbi. Så kallade tags är signaturer som görs med sprayfärg.

- Jag trodde inte mina ögon. De hade lämnat kvar alla tags, men inte min konst. Det som "de" påstår sig jaga. 

Men enligt Alexandra Wattwil på Trafikkontoret ska allt på väggen tas bort.

- Tanken har inte varit att ta bort hans konst utan att klottret tas bort. Det är som sagt bestämt att allt ska tas bort och om det inte är borta nu kommer tagsen att försvinna framöver, säger hon.

"Tagsen är en reaktion"

Joakim Stampe är kluven kring nolltoleransen mot klotter.

- Tagsen är en reaktion då de inte haft platser där de kan utöva sin konst. Jag har flera kompisar som är konstnärer och graffare och när de berättar om tagsen blir det genast intressant. Men jag gillar inte att folk taggar exempelvis på mitt hus eller min bil. Då är jag inte positiv. När det kommer till sånt som andra äger tycker jag inte att det är okej. Jag jobbar bara på offentliga platser.

Kommer måla igen

Men för Joakim Stampe är det hela inte slut här. Han kommer måla på väggen igen.

- Jag tänker gå dit igen och fortsätta. Det är ett kärleksbarn för mig. Jag gör det här med hjärtat, inte med plånboken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.