Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För femte året i rad satsar Stella XL på en eftermiddagskonsert på nyårsafton.

Därför satsar Stella XL på eftermiddagskonserter

Sju frågor till Mia Samuelsson, trumpetare i nyårsmusicerande bandet Stella XL.

För femte året i rad gör Stella XL en eftermiddagskonsert på Nefertiti på nyårsafton. Det kan man nästan kalla en tradition?
– Ja, faktiskt. Men Nefertiti har haft matinékonserter på nyårsafton i säkert 30 år. Det är verkligen en tradition!

Varför spelar ni på eftermiddagen?
– Först och främst är det väldigt tidseffektivt, trots att man varit på konsert blir det mycket nyår över. Vi slutar i tid för GP:s fyrverkeri och sedan kan man fira hela kvällen, eller ta det lugnt om man vill göra det. Dessutom är det en väldigt barnvänlig tid att dra igång redan vid 14.30 som vi gör. Det passar alla och blir ofta en härlig stämning.

Vad blir det för musik?
– Lite oklart ännu. Det blir ingen Rudolf med röda mulen i alla fall, julsångerna har alla tröttnat på, vi brukar i stället satsa på härlig nyårsmusik med glitter, stjärnor och extra allt.  Snobbens nyår, Thats amore och, ja, typiska nyårslåtar.

Finns det sådana?
–(skratt) Ja, det finns några stycken. Ser du stjärnan i det blå tycker jag fungerar på nyårsafton, även Let it snow! Sedan finns det ett gäng jazzklassiker med snötema som känns passande. Ofta får våra gäster välja låtar och i år har vi bland annat bjudit in Bohuslän Big Bands Samuel Olsson, som både kan sjunga och spela bas och trumpet. Det ska bli härligt att se vad han väljer.

Kan du berätta lite mer om Stella XL? Är det Kurtans gamla damorkester?
– Till viss del. Jag och Elisabeth (Engdahl, saxofon) spelade med Kurtans damorkester, och sedan bildade jag och Karin Klingenstierna bandet Stella som bestod av sex kvinnor. När vi behövde en extra gitarrist plockade vi in Lars Moberg och blev då Stella XL. På den tiden spelade många av oss i flera olika band men numera ät det bara Stella XL som gäller, och vi har väldigt roligt tillsammans.

Och ni spelar mer än bara på nyårsafton?
– Oh ja, den senaste tiden har vi haft konserter på bland annat Brewhouse och på jazzklubben i Stenungsund, och i somras spelade vi med Marie Bergman i Slottsskogen. Det har blivit lite olika sorters gig. Stella XL lever faktiskt året runt.

Ditt "riktiga" jobb är ju som konstnärlig ledare för Kulturkalaset. Vad kan du säga om artistutbudet på sommarens kommande kalas?
– Inte så mycket. Nu under hösten har vi sammanfattat det senaste Kulturkalaset och gått igenom vår ekonomi. I månadsskiftet januari/februari börjar vi boka akter för nästa kalas, då vet vi lite mer om hur budgeten ser ut. Vi säljer ju inga biljetter och har därför ingen stress med att presentera vilka artister som kommer.