Lotta Lotass talar i Börshuset 2012, när Einar Már Gudmundsson får Nordiska priset. Bild: Fredrik Sandberg, TT. Till höger: Lotta Lotass väljs in på stol 1 i Svenska Akademien, i december 2009. Bild: Fredrik Persson, T
Lotta Lotass talar i Börshuset 2012, när Einar Már Gudmundsson får Nordiska priset. Bild: Fredrik Sandberg, TT. Till höger: Lotta Lotass väljs in på stol 1 i Svenska Akademien, i december 2009. Bild: Fredrik Persson, T

Därför lämnade hon Svenska Akademien

Lotta Lotass: "Jag passade väldigt illa in i miljön."

ANNONS
|

I december 2009 valdes författaren, dramatikern och poeten Lotta Lotass in i Svenska Akademien. Hon efterträdde då juristen Sten Rudholm på stol nummer 1.

Sex år senare valde hon dock att lämna den prestigefyllda akademien, vilket tidigare bland andra Kerstin Ekman gjort. För Ekmans del rörde sig avhoppet om en protest mot Svenska Akademiens brist på handlingsfråga när dödsdomen mot Salman Rushdie blevkänd. Anledningen tillatt Lotta Lotass valde att dra sig tillbaka, och avsluta sitt arbete bland "de aderton",har dock inte tidigare varit känd.I en intervju med Borås tidning berättar hon nu varför.

–Det var väldigt många som blev mycket ledsna när jag valdes in i akademien. Många hade velat se en fortsättning av traditionen att ha en högt uppsatt jurist på stol 1 och många tyckte inte att jagförtjänade en stol i akademien, säger Lotta Lotass till BT:s chefredaktör Stefan Eklund, och fortsätter:

ANNONS

Uteblev från middagarna på Gyldene Freden

–Under de år jag var med fick jag med jämna mellanrum brev från människor som ville uttrycka sitt missnöje med mitt ledamotskap och hur jag var som person. Jag passade väldigt illa in i miljön kring akademien. Ett par av ledamöterna var också besvikna över att jag inte deltog i det sociala livet i den utsträckning som förväntas. Jag uteblev ofta från middagarna på Gyldene Freden, jag har aldrig varit på Nobelfesten, aldrig på kungamiddagen med mera, och det blev ett problem.

Lotta Lotass understryker i intervjun att hon är väldigt glad över det spännande och roliga arbete hon som ledamot fick uträtta.

–Men världen runt ikring var mig mycket främmande och jag förstod snart att jag inte hade den sociala bildning som krävdes. Det blev till slut omöjligt.

Svenska Akademienär i kris sedandjupt alarmerande uppgifterframkommit i Dagens Nyheter om den så kallade Kulturprofilen, somi åratal, enligt arton kvinnor tidningen pratat med,ska ha ägnat sig åt omfattande sexuella trakasserier. Svenska Akademien bröt i torsdags också all kontakt med mannen. Under akademiens eget möteframkom att han även ska ha varit intim på oönskat vis med ledamöter, deras döttrar, hustrur och personal vid akademiens kansli.

LÄS MER: Svenska Akademien bryter med Kulturprofilen

ANNONS

LÄS MER: Stort uppslagsverk namnger nu Kulturprofilen

"Jag har träffat mannen i fråga"

Lotta Lotass får frågan om hon har någon personlig erfarenhet av kulturprofilen:

– Det var en omskakande upplevelse att läsa alla dessa modiga kvinnors vittnesmål, säger hon.

–Jag har träffat mannen i fråga, men hade ingen aning om vad som pågick. Tack och lov ser jag inte bra ut och var väl därför ointressant för honom. Jag läste på hans klubb en gång för flera år sedan. Hade jag haft en aning om vad han ägnade sig åt så hade jag aldrig tackat ja till framträdandet.

53-åriga Lotta Lotass debuterade med Kallkällan, som bland annat utspelar sig i en norrländsk by. Hon har sedan dess gett ut en mängd romaner, pjäser och diktsamlingar. Hon erhöll Borås tidnings debutantpris, har även tilldelatsSelma Lagerlöfs litteraturpris och valdes 2010 in i Kungliga Vetenskaps- och vitterhetssamhället i Göteborg. Hon sitter också med i redaktionen för Litteraturbanken, vars syfte är att tillgängliggöra hela det svenska skönlitterära arvet.

LÄS MER: Mikael van Reis: Vem kände till omfattningen?

ANNONS