Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Årets Falkenberg Rockfest blir den sista. Ännu en mindre rockfestival lägger ner medan Sweden Rock (bilden) fortsätter dra stor publik. Foto: TT 

Därför går Falkenberg Rockfest i graven

Det är tuffa tider för de mindre hårdrocksfestivalerna. De senaste åren har bland andra Metaltown, Metallsvenskan, Getaway Rock och Väsby Rock lagt ner. Falkenberg Rockfest sällar sig nu till leden. När festivalen ordnas för sjätte gången i Falkhallen i helgen, blir det för sista gången.

– Man märker tydligt vart trenden går. Tyvärr är det dåligt med återväxten av rockfans från den yngre generationen och den annars så trogna rockpubliken har med åren blivit lite mer kräsen och bekväm av sig, säger en av arrangörerna, Christer ”Rossi” Roos, som påpekar att han själv är en av dem. 

– Sedan hjälper det inte att albumförsäljningen har försvunnit, vilket gör att artisternas gager har sprungit iväg. Man tappar liksom lite sugen när man pratar med bokningsbolagen och hör vad de begär för att banden skall komma och spela. I många fall handlar det om otroliga summor, säger han. 

Läs också:

Hur illa är det ställt för rocken?

– Jag är inte så drastisk att jag säger att "rock is dead", men man känner av en nedgång. Redan när grungen tog över försvann mycket av hårdrocken. Den kommer inte försvinna helt, men det går i vågor och nu är det tufft.

Jimmy Ahlberg som driver Downtown Rockbar och själv är musiker tycker att det är jättesynd att festivalen i helgen blir den sista. 

– Jag vet exakt hur mycket Rossi och grabbarna lägger ner på det här. Många i Falkenberg pratar om att rockfesten äntligen kommer, men när det väl händer är det inte lika många som går dit, säger Jimmy Ahlberg och fortsätter: 

– Det är väldigt häftigt att leva i Falkenberg som är en så rik musikstad. Här har funnits visfestival och jazzfestival. Rootsy-gänget kör sin americanamusik. Det har varit dansfestival och Rossi har kört sin rockfest, så det är väldigt synd att han måste lägga ner. 

Christer Roos startade rockfestivalen 2012 på Vallarnas friluftsteater och evenemanget har kantats av missöden. 

– Första året på Vallarna kom det ett sådant skyfall. Och på Spritanrakan kom en tromb och rev halva området. Det har varit många motgångar. Att vi har behövt flytta hela tiden har också tagit på krafterna, sa Christer Roos i en intervju med HN tidigare i år. 

2016 hittade Falkenbergs Rockfest ett lyckat koncept på Falkhallen, vilket upprepas i år. Men trots att evenemanget äntligen har hittat "hem", blir det ingen fortsättning. 

– Vi har stått inför valet om vi skall fortsätta eller ej nästan alla år och vi har fortsatt för att vi brinner för musiken, helt enkelt, och för att kunna erbjuda falkenbergarna lite schyssta livespelningar i deras hemstad. 

Men nu känner Christer Roos att det är dags att fatta beslutet. 
– Vi vill sluta medan vi fortfarande tycker att det är kul.

Samtidigt som Falkenberg Rockfest och andra mindre festivaler lägger ner dundrar Sweden Rock Festival i Blekinge på med oförminskad styrka. Den stora rockfestivalen startade 1992 som "Sommarfestivalen i Olofström". 1998 flyttade festivalen till Sölvesborg, där den ligger än i dag, och 1999 tog den namnet Sweden Rock Festival. Besökarantalet växte till och med 2010 då arrangörerna bestämde sig för att ha ett maxtak på 33 000 biljetter. Det har varit slutsålt varje år sedan dess. 

– Vi har en otroligt trogen besökarskara vilket gör att vi inte behöver rekrytera så många nya. Vårt fokus ligger på att hålla våra befintliga kunder nöjda, säger Sofia Lindqvist Lacinai, presschef för Sweden Rock Festival. 

Ungefär 80 band spelar på Sweden Rock. 8 band spelar i Falkhallen i helgen. Det är därför inte rättvist att jämföra de båda. Men de riktar sig trots allt till stor del till samma publik. 

Känner ni av samma tendenser som i Falkenberg? 

– Vi har också varit små och vi vet att det inte är enkelt. Redan 1992 när vi startade diskuterades det huruvida hårdrocken hade både band och publik nog att hålla liv i festivalen på lång sikt. Nu har vi gjort 26 festivaler. Hårdrockspubliken är trogen sin genre men vår storlek ger oss helt andra förutstättningar. Det går inte att jämföra med Falkenberg, säger Sofia Lindqvist Lacinai.

När Falkenberg Rockfest arrangeras för sista gången i helgen står Hardcore Superstar, Sator och Follow The Cipher på scenen på fredagen. På lördagen spelar Lillasyster, Civil War, Liv Sin, Knogjärn och Vatos Locos. 

– Jag hoppas att falkenbergarna hjälper oss att göra årets Falkenberg Rockfest till ett grymt arrangemang, så att vi får ett värdigt avslut på det hela, säger Christer Roos. 

Vad kan publiken förvänta sig av helgen? 

– Att få se riktigt bra liveband. Alla banden höjer sig verkligen på scen och det är riktigt kul att se. 

Läs också: