Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det blev känslosamt när Xavier Legrand i fjol fick ta emot Silverlejonet vid filmfestivalen i Venedig för nu bioaktuella "Allt för min son". Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Därför blev "Allt för min son" långfilm

Från början hade Xavier Legrand tänkt göra en trilogi kortfilmer om skilsmässa och våld i hemmet. Men när den första kortfilmen prisades världen över ändrade han sig.

I kortfilmen ”Avant que tout de perdre” mötte vi en familj i sönderfall, inte minst på grund av makens brutalitet. Xavier Legrands tanke var att i de kommande två kortfilmerna fortsätta berättelsen med nya skådespelare varje gång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det skulle vara för att visa det universella med våld i hemmet. Men när jag bestämde mig för en långfilm skippade jag detta med nya skådespelare och vände mig åter till Denis Menochet och Léa Drucker. De sade ja omedelbart, säger han.

Legrand bestämde sig också för att långfilmen skulle vara kort.

- Det skulle bli mer effektivt om historien berättades rakt på sak, utan några självgoda effekter.

Manipulerande fader

Resultatet blev långfilmen ”Allt för min son”, även den hyllad och prisad. I filmen rasar en vårdnadstvist om parets tolvårige son, och den manipulative fadern använder honom för att komma åt modern.

- I kortfilmen talades det mycket om hur våldsam han var, men det visades väldigt lite av det. Inför ”Allt för min son” hade jag långa diskussioner med Denis, så att han skulle förstå sin rollfigurs komplexitet, hur hans sätt att manipulera skulle få publiken att undra över vem han verkligen är, säger Xavier Legrand.

Legrand är skådespelare, manusförfattare och regissör. Att han blivit det sistnämnda berodde på att han inte ville överlåta till någon annan att ta sig an det han hade skrivit.

Arbetar med nästa långfilm

Resultatet gick hem hos kritikerna – och han tror att uppmärksamheten kan göra att producenter är villiga att lyssna på honom inför nästa projekt.

- Men det gäller ju sen att det ska vara bra också, säger Legrand.

Han arbetar mycket inom teater i Paris, samtidigt som han förbereder det som förhoppningsvis ska bli nästa långfilm.

- Det blir mer av en komedi än ”Allt för min son”, säger han.

"Allt för min son" får svensk biopremiär den 21 september.