Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Därför älskar vi Noora

Norska ungdomsserien Skam har gjort succé över hela världen - nu har den kommit till Sverige. Här visar vi varför Skam-fansen älskar karaktären Noora.

Det är norska public service, NRK, som har gjort den hyllade ungdomsserien. I den får tittarna följa ett gäng gymnasieungdomar. NRK själva säger att skam handlar Skam om vänskap, kärlek, sex, svek, alkohol och fest. Serien hade premiär i Norge i juli i år och blev snabbt en succé, både i hemlandet och internationellt. Nu är den inne på säsong tre.

Eget sätt att publicera

Skam har också uppmärksammats för hur programmet publiceras. Korta filmsekvenser och extramaterial läggs upp kontinuerligt under veckorna på skam.p3.no och avsnitten sätts ihop till ett halvtimmesavsnitt som publiceras varje fredag. Alla karaktärerna har också konton på sociala medier där det publiceras bilder som ger en inblick i karaktärerna, alltså inte skådespelarnas, vardag. Programmet har också en podd

Kräver engelsk text

Internationella tittare har krävt att Skam ska textas på engelska, vilket NRK har berättat på Twitter att de inte kommer att göra. Men nu kan i alla fall svenska tittare slippa lära sig norska. I december släpptes den första säsongen på SVT Play, och går nu alltså att se med svensk text. Första säsongen består av tio avsnitt och kretsar kring karaktären Eva och hennes problem med pojkvännen Jonas.

Samtidigt introduceras tittarna för en rad andra karaktärer och en av de stora favoriterna är Noora, som spelas av 20-åriga Josefine Pettersen. Hon är tjejen som  flyttat till Oslo från Madrid och sprider sin coolhet på Hartvig Nissen Vidaregående skole, där serien utspelar sig. 

Tittarfavoriten: Noora Saetre

Många tittare har älskat Noora Saetre från första stund och i säsong två är det hon som är huvudpersonen. I bildspelet ovan har vi satt ihop några av de ögonblick genom serien som gör att man älskar Noora. Och det finns ingen anledning till oro. Bilderna avslöjar naturligtvis inte seriens händelseutveckling.