Penélope Cruz och Javier Bardem på röda mattan i Cannes för filmen "Alla vet".
Penélope Cruz och Javier Bardem på röda mattan i Cannes för filmen "Alla vet".

Cruz och Bardem: Vi litar på varandra

Att få Penélope Cruz och Javier Bardem att tala om sitt gemensamma privatliv är svårt – men då rycker deras regissör Asghar Farhadi in.

ANNONS
|

Under denna utläggning skruvar Bardem och Cruz lite på sig. Bardem har nyss sagt ”det är underbart” på frågan om hur det är att jobba med sin fru, och Cruz har sagt:

- Vi har jobbat ihop några gånger och vi har liknande tillvägagångssätt. Jag tar inte in saker från mitt privatliv i de roller jag gör, det gör inte att det blir bättre. Vi litar på varandra och vi kommer säkert att jobba ihop igen, men inte för ofta.

ANNONS

Filmen de har kommit med till Cannes är Farhadis ”Alla vet”, ett drama om ett bröllop på spanska landsbygden som vänds i tragedi när en av bröllopsgästerna kidnappas. Detta leder till mängder av misstankar om vilka som ligger bakom och gamla konflikter kommer upp till ytan.

"Stark personlig kontakt"

Cruz berättar att projektet har diskuterats i fem års tid (under tiden hann Farhadi göra Oscarsvinnaren ”The salesman”) och att regissören bosatte sig i Spanien i två år för att komma nära den spanska kulturen.

- Denna långa process gjorde att vi fick en stark personlig kontakt. Och det gjorde säkert att vi också påverkade våra karaktärer. Asghar vågar ställa frågor, han lyssnar mycket noggrant, han har en sorts inbyggd lögndetektor. Han är en stor inspiration, säger hon.

Viktiga frågor

Lyckades Farhadi lära sig den spanska kulturen? Bardem ger honom fullt godkänt.

- Han gjorde det så bra att han lyckats göra en bättre spansk film än de flesta spanska regissörer lyckas med, säger han.

ANNONS

Filmen är på ytan en thriller, men Farhadi menar att detta mest är en ursäkt för att få ställa vad han tycker är viktiga frågor.

- Vad skulle jag ha gjort i samma situation?, säger han och konstaterar att bland annat fader-dotter-relationen, som på ytan kan tyckas vara ett konventionellt ämne, var angeläget att ta upp.

Och hur var det, fick Penélope Cruz lika mycket betalt som Javier Bardem för sin insats i filmen?

- Ja, svarar hon snabbt.

TT

Fakta: "Alla vet"

Psykologisk thriller av den iranske regissören Asghar Farhadi som tidigare har gjort filmer som "The salesman" och "Det förflutna".

Huvudrollerna spelas av Penélope Cruz, Javier Bardem och Ricardo Darin.

Filmen fick världspremiär i Cannes i går. När den får svensk biopremiär är ännu oklart.

ANNONS