Crimetime Gotland – deckarfansen intar Visby

ANNONS
|

Carina Nunstedt, chefredaktör för Bonniers bokmagasin Books & Dreams, fick ett uppdrag av några författare och förläggare. Dessa hade gått i samma tankar som hon själv, de tyckte att det behövdes en stor deckarfestival i Sverige, vid sidan av den som redan arrangeras i Sundsvall, Svenska deckarfestivalen.

De svenska deckarstjärnorna kuskar runt i Europa för att prata om sina böcker och besöker då både deckarfestivaler och mässor. I Norge och Danmark finns det stora sådana, men i Sverige har det tidigare inte funnits en större mötesplats där likasinnade kan frossa i brott, på ett eller annat sätt.

– Med tanke på den enorma mängd spänningsromaner och kriminallitteratur som kommer ut varje år och hur många läsare det är som ägnar sig åt att läsa just spänningslitteratur, så känns det som en given och efterlängtad satsning, säger Carina Nunstedt.

ANNONS

På Gotland hade man också haft planer på något liknande, med utgångspunkt från de författare som bor eller skriver utifrån den gotländska miljön. Region Gotland såg en möjlighet att förlänga sommarsäsongen och där kallas Crimetime Gotland redan för deckarveckan, för att anspela på till synes självspelande pianon som medeltidsveckan och politikerveckan.

Arrangörernas förhoppning är att festivalen ska växa, men den börjar som en fyradagarsfestival i år och Carina Nunstedt vill att det ska vara en deckarfest för alla som gillar att läsa deckare och spänningslitteratur. Hon menar att genren som egentligen består av många olika genrer, mår väldigt bra just nu, inte minst i Sverige och hon lyfter fram att tv-serier som True Detective influerar även författares sätt att berätta. Det märks inte minst på det höga tempot och på det filmiska språket.

Nästan 50 författare dyker upp i Visby. Bland andra Denise Mina, Tony Parsons, Belinda Bauer, Håkan Nesser, Anne Holt, Jens Lapidus och Anna Jansson vars kommissarie Maria Wern håller till på Gotland. Det blir mängder av samtal, inte minst sådana där författare möts. Det blir deckarquiz, mordvandringar och utflykter i Mari Jungstedts och just Anna Janssons fotspår.

ANNONS

Viveca Sten har varit med och ”bollplankat” från början i arbetet med det som nu blir Crimetime Gotland. Hon har varit tydlig med att en sådan festival inte ska arrangeras i Stockholm. Där skulle festivalen drunkna i det övriga utbudet.

– Det ska vara ett härligt smörgåsbord av programpunkter där man kan välja på att lyssna på personliga samtal, gå på skrivarskola, höra på föredrag. Tillgången till författarna ska vara stor med många signeringar och samtal. Det ska kännas litet och intimt, med ett överflöd av litteratur. Man ska få ge sig hän i kriminalromanernas värld, säger Viveca Sten om hur hon vill ha festivalen.

Nästa helg, samtidigt som Slottsskogen i Göteborg tas över av Way out west, är det tänkt att det ska råda deckarfeber i Visby och precis som för en musikfestival är vädret viktigt, även om det inte går att styra över regn och blåst. Men det finns andra orosmoln på arrangörshimlen. Det gäller att författarna hinner med sina flyg, att de kommer i tid och att inte planeringen rubbas det här premiäråret då mellan 10 och 15 programpunkter kommer att hållas på engelska.

–Jag är inte en person som oroar mig speciellt mycket. Då kan man inte starta nya saker. Man får försöka se möjligheterna hela tiden. Att det ska gå, att det ska bli stort, folkligt och spännande, säger Carina Nunstedt som siktar på ett par tusen besökare även om hon är medveten om att det är ett högt satt mål det första året.

ANNONS

De intresserade ska ta sig till Gotland med flyg eller båt, de ska hitta någonstans att bo och köpa festivalpass eller endagsbiljetter. Bussutflykter och skrivarskola kostar extra.

–Vi konkurrerar förstås med alla möjliga semesterplaner så det gäller att få folk att förstå hur härligt det är i Visby och hur mycket man får för pengarna under fyra dagar. Att attrahera familjerna är också viktigt, för att få fler barn att sugas in i de spännande böckernas värld, säger Carina Nunstedt och nämner författare som Martin Widmark, Åsa Larsson, Ulf Nilsson och Kristina Ohlsson som alla kommer vara på plats på barnens scen i Almedalen i Visby.

Kristina Ohlsson ser fram emot att träffa sina kollegor på festivalen. Tillfällena då de möts är annars inte så många.

–Sen tycker jag att arrangörerna har snickrat ihop ett kul koncept. Jag är nyfiken på hur det kommer att gå. Jag har varit i Oslo på en liknande festival, men det är ju ändå annorlunda. Det är en mycket större stad och det är gratis. Så det här är ändå något helt annat som bygger väldigt tydligt på att det finns ett stort intresse för just kriminallitteratur och så har man väl tittat internationellt på Harrogate Crime Writing Festival, tror Kristina Ohlsson.

ANNONS

Hon hoppas på intressanta samtal om litteraturen som sådan, eftersom hon tycker att i Sverige har kriminallitteraturen nästan något löjeväckande över sig.

– Man säger gärna litteratur och kriminalböcker och deckare. Det har jag vant mig vid, men samtidigt är det bland det mest uppskattade vi har att läsa i Sverige. Jag tycker att det är en konstig attityd. Jag tror inte heller en sån här festival kan förändra någonting. Det är bra teambuilding för de redan frälsta, menar Kristina Ohlsson.

När jag ställer frågan om hur Crimetime Gotland ska överleva, konstaterar hon lite torrt att matematiken måste gå ihop.

– Det är det korta svaret. Det långa svaret är väl att konceptet måste vara roligt. Det ska vara kul att åka till Visby. Människor ska tillbringa en hel helg där. De måste känna att det är värt det, mätt i pengar och i tid. Jag vet inte hur stort intresset är, men jag antar att Carina Nunstedt har undersökt det noga, säger Kristina Ohlsson.

Festivalens programchef, Carina Nunstedt, är säker på en sak. Det ska inte vara en ny bokmässa. Visst, det ska vara en mötesplats för bokbranschen och en plats där även bok- och tv-branschen kan träffas för att smida planer, men tanken är att Crimetime Gotland ska vara mer som en rockfestival där besökaren går runt mellan olika scener och möter författarna på olika sätt. Men det finns inte en massa montrar där böcker och prylar säljs utan allt kommersiellt fokus ligger hos en festivalbokhandel.

ANNONS

När programchefen får drömma fritt säger hon att festivalen om tre år har mer än 5 000 besökare och författare som Gillian Flynn och Jo Nesbø överst på festivalplanschen, om de då inte redan besökt Visby och Crimetime Gotland. Hon lägger till att Stephen King ligger högt på önskelistan, liksom Dennis Lehane och Ian Rankin.

FAKTA: CRIMETIME GOTLAND

Den nystartade festivalen pågår 13–16 augusti i Visby.

Bland författarna märks: Anna Jansson, Denise Mina, Jens Lapidus, Anne Holt, Håkan Nesser, Belinda Bauer, Kristina Ohlsson och Viveca Sten.

Under festivalen delas ett nytt pris ut, Crimetime Specsavers Award. Priset går till en deckarförfattare som har debuterat 2014 eller senare. De fem nominerade är Jenny Rogneby, Sara Larsson, Stefan Ahnhem, Anna Karolina och Anna Lihammer.

ANNONS