Cream-basisten Jack Bruce död

ANNONS
|

Hans familj uppger för tidningen The Herald Scotland att Bruce dog i sitt hem i Suffolk i England. Han har en längre tid lidit av en leversjukdom och blev 71 år gammal.

Cream, där Eric Clapton spelade gitarr och Ginger Baker trummor, var den första så kallade supergruppen. Cream bildades 1966 och upplöstes i november 1968. Jack Bruce skrev bland annat låtarna "I feel free" och "White room". Han skrev även "Sunshine of your love" med ett av rockens mest kända riff. Totalt har gruppen sålt 35 miljoner album med "Wheels of fire" som den absoluta storsäljaren.

Jack Bruce föddes i Glasgow, Skottland. Musikkarriären tog fart när han blev medlem i Alexis Korners band tillsammans med bland andra Charlie Watts. Han spelade sedan med bland andra John McLaughlin och John Mayall innan Cream-tiden.

ANNONS
Planer med Hendrix

Efter det att Cream upplösts arbetade Bruce med soloprojekt men också med många andra stora musiker, bland dem Lou Reed och Frank Zappa. Tillsammans med jazztrummisen Tony Williams hade han också talat med Jimi Hendrix om att starta en ny supergrupp, något som Hendrix tragiska död satte stopp för.

Jack Bruce vandrade fritt mellan musikstilarna men tonvikten låg oftast på tung rock eller jazz. Så sent som i början av det här året kom han ut med sitt sista album "Silver rails".

"Väldigt bra riff"

Kenny Håkansson, en av Sveriges främsta gitarrister, känd som medlem i bland annat grupperna Kebnekaise och Dag Vag, minns Cream som en av de stora inspirationskällorna.

-Jack Bruce som en del av Cream var ju någon man såg upp till mycket. Bruce skrev flera av deras bästa låtar, till exempel "Sunshine of your love". Det var ju väldigt bra riff och jag kommer ihåg att jag satt och försökte spela likadant, säger han till TT.

ANNONS