Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Countryn har munkavel om vapenlagarna

Kritiska countrystjärnor riskerar svartlistning.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Under onsdagen ordnar countrymusiken årets största fest, CMA-galan, i Bridgestone arena i Nashville. Alla stjärnorna kommer vara uppklädda från topp till tå i fabriksnya Stetsons, nyputsade boots och osynliga, men likväl hårt knutna munkavlar.

Sedan massmordet i samband med en countrygala i Las Vegas den 1 oktober har countrymusikens fans och artister haft sorg, men i den intensiva debatten kring USA:s vapenlagar har man varit knäpptysta. Så vill arrangörerna bakom Country music awards-galan att det ska fortsätta. De vill att galan ska vara "opolitisk" och har gått så långt som att hota med att slänga ut ackrediterade journalister som ställer frågor om Las Vegas-dådet eller om artisternas syn på vapenlagarna.

Just det tvingades man mer eller mindre omgående dra tillbaka efter att en galans värdar, sångaren Brad Paisley twittrade att han tog för givet att man inte vill inskränka pressens arbetsvillkor. Det spelar dock sannolikt mindre roll eftersom artisterna ändå inte kommer att vilja eller våga svara på frågorna. 

Anledningen är enkel. Höjer en countryartist sin röst för striktare vapenlagar riskerar man att bli svartlistad på samma sätt som Dixie Chicks efter deras dissning av dåvarande presidenten George W Bush. För även om countryn sakta nått ut till en bredare "pop-publik" i de större städerna är den absoluta majoriteten fortfarande folk på landsbygden som kan identifiera sig i låtarnas texter. De är konservativa, de röstar på Donald Trump och de anser att rätten att bära skjutvapen är självklar.

Dixie Chicks hamnade i kylan efter att ha kritiserat George W Bush
Dixie Chicks hamnade i kylan efter att ha kritiserat George W Bush

Det finns dessutom en tydlig koppling mellan country-industrin och NRA (National Rifle Association) som med sin systerorganisation NRA Country bedriver ett lobbyarbete kring livsstilsfrågor. NRA Country har styrmedel rakt in till många stora countryartisters managements och hjälper till att lansera de artister som man menar delar organisationens värderingar. Men NRA Country har också stor makt när det gäller att aktivt motarbeta misshagliga artister genom påtryckningar mot radioproducenter och konsertarrangörer.

Så även om countryns stjärnor, som faktiskt skulle kunna påverka sin publik, är frustrerade över de amerikanska vapenlagarna, väljer de att hålla klaffen. I en tid när allt från underhållningsprogrammen i tv till MTV- och Emmy-galor ger utrymme åt politiska ställningstaganden blir det besvärande tyst från den stora, inflytelserika countrybranschen. 

Det finns några få undantag: Margo Price, Jason Isbell och Roseanne Cash har alla lyft frågan om "gun control." Heder åt dem, men ilskan, alternativt iskylan, som möter dem är talande. Countrybranschens uppmaning till artister med politiskt engagemang är alltjämt "shut up and sing".