Cosby vägrar vittna vid sin rättegång

Den skandalomsusade komikern Bill Cosby har inga planer på att vittna vid sin egen rättegång i juni, och han antyder att han utsatts för rasism. Det berättade han under sitt första längre offentliga uttalande på två år.

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

'Nästa månad inleds rättegången mot Bill Cosby, som står anklagad för att ha drogat och förgripit sig på baskettränaren Andrea Constand för 13 år sedan. Constand-fallet är det enda av nästan 60 anklagelser mot Cosby som har lett till rättegång, och komikern liknar uppståndelsen kring honom vid en häxjakt.

Merparten av de påstådda övergreppen ska ha ägt rum för flera decennier sedan.

Under en intervju med radiostationen Sirius-XM sade den 79-årige Cosby att kvinnorna som anklagar honom för sexuella övergrepp "gängat ihop sig" mot honom, och antydde även att det finns rasistiska undertoner i retoriken som har använts mot honom.

ANNONS

På frågan om Cosby själv kommer att vittna svarade han nej, och fortsatte:

– Advokater kan förvränga vittnens ord. När det kommer till förhör, korsförhör och så vidare så finns det fler än två sidor av varje berättelse. Ibland är det fyra eller fem sidor.

Bill Cosby har hela tiden fått offentligt stöd från sin familj, bland annat från dottern Ensa Cosby som sagt att hennes far är oskyldig och att "rasism har varit en stor del i varje hänseende i skandalen".

Cosby fick frågan om han höll med sin dotter, och svarade:

– Så kan det vara. Jag tror verkligen att det stämmer till viss del.

Fakta: Cosby-rättegången

Rättegången mot Bill Cosby hålls den 5 juni i år.

Cosby anklagas för att ha drogat och ofredat Andrea Constand i hennes hem 2004.

Constand och Cosby har tidigare förlikats i ett civilrättsligt mål 2006, men 2015 togs fallet upp igen när nya bevis hade framkommit.

Ett 50-tal kvinnor har anklagat den i dag 79-årige Bill Cosby för såväl våldtäkt som sexuella övergrepp. Tidsperioden för de påstådda händelserna sträcker sig från 1965 till 2008.

Utöver Andrea Constand kommer ytterligare en kvinnas vittnesmål att tas upp i rättegången.

Åklagarna valde från 13 kvinnor och bad domaren att ta med deras vittnesmål som del av bevisföringen, detta för att kunna styrka att Cosbys beteende är ett mönster.

Men bara en, vars namn inte är offentliggjort, godkändes. Domaren Steven O'Neill säger att han fattade beslutet baserat på "noggrant övervägande av bevisvärdet."

ANNONS