Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Cornelia Funke: Igraine den modiga

Cornelia Funkes bok om den djärva Igraine är en uppfriskande modern saga.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Om man är intresserad av trollkarlar och riddare - då skall man absolut läsa Igraine den modiga av den utmärkta tyska barnboksförfattaren Cornelia Funke.
Igraine är en flicka som, likt Ronja Rövardotter, bor i en gammal borg mitt inne i skogen. Hennes dröm är att bli riddare. Hon tränar fäktning på egen hand, och på sin tioårsdag får hon en magisk rustning, som snart kommer till nytta - när familjen hotas av en ondsint trollkarl och en oschyst riddare.
Det är roligt att läsa om den djärva Igraine som inte är rädd för något, utom spindlar. Allt är som i verkligheten - fast bättre. Hjältinnan har en retsam bror med trollerimöss i håret, en envis katt, talande böcker och kärleksfulla föräldrar som är mäktiga trollkarlar, men ändå råkar begå ett misstag och förvandla sig till grisar - just på hennes födelsedag, och när fienderna hotar.
Grisföräldrarna, som inte längre kan trolla, ger sina barn en chans att ta ansvar och växa. Igraine skickas ut i världen för att hämta hjälp, medan storebror Albert stannar kvar i borgen och håller stånd mot fienden med de trollformler han hunnit lära sig. Igraine rider iväg på en tjock gammal åsna, men kommer tillbaka på en eldig springare, i sällskap med en deprimerad men otroligt ädelmodig riddare. På vägen har hon också hunnit bli vän med en filosofisk jätte, som är lika klumpig och mild som dronten Edvard i muminböckerna.
Slutet är en seger för ridderlig styrka och vit magi i skön förening. Men med ett leende i mungipan. Till och med på riddaren. Hans syn på kvinnor och ära har ruckats: Han har lärt sig uppskatta kvinnor som vill försvara sig själva.
Igraine är namne med kung Arthurs mamma - en mytisk gestalt som rövades bort och förlikade sig med sitt öde. Om hon lärt sig fäkta hade hon kanske sluppit det! - tänker jag efter att ha läst denna alldeles moderna och tidlösa saga.