Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Coppola konkurrerar med bland andra Michael Haneke och Ruben Östlund om Guldpalmen på årets Cannesfestival. Arkivbild.

Coppola ger nytt liv åt Clintan-film

Möjligheten att vända ett manligt perspektiv till ett kvinnligt. Det var vad som gjorde att Sofia Coppola lockades att göra en nyinspelning av 1970-talsfilmen ”The beguiled”.

- Jag ville skildra maktdynamiken, hur kvinnor som är avklippta från världen reagerar när en man kommer in i den, säger den amerikanska regissören till TT.

Den första filmen kom 1971, var regisserad av Don Siegel och hade Clint Eastwood i huvudrollen. I Sverige fick den titeln ”Korpral McB – anmäld saknad”.

I Sofia Coppolas film, som i Sverige kommer att heta ”De bedragna”, är det Colin Farrell som spelar den sårade nordstatssoldaten som under amerikanska inbördeskriget hamnar i en isolerad flickskola. Hans närvaro där startar ett maktspel bland kvinnorna, något han inte är sen att utnyttja.

- Jag hade aldrig haft en tanke på att göra en nyinspelning av en annan film, men jag insåg möjligheten att totalt vända på perspektivet och skildra det ur kvinnornas synvinkel.

"Southern gothic"

Handlingen utspelas i amerikanska södern, med stor detalj lagd på att skildra naturen.

- Jag älskar det som vi kallar ”Southern gothic”. Jag började med en nästan drömlik atmosfär och fortsatte sedan med att i andra halvan göra stämningen alltmer gotisk och klaustrofobisk, säger Coppola.

En av huvudrollerna spelas av Kirsten Dunst. Det är tredje gången de har jobbat ihop, efter ”Virgin suicides” och ”Marie Antoinette”.

- Jag träffade henne första gången när hon var 16, nu är hon vuxen. Hon har blivit en god vän. Hon är smart och modig och kul att jobba med.

Beundrar Kidman

Skolans föreståndare spelas av Nicole Kidman, som av pressen utnämnts till "Cannes drottning" eftersom hon medverkar i inte mindre än fyra produktioner som visas under festivalen.

- Jag har alltid beundrat henne. Hon är så bra och ger något verkligt till historien. Och Colin – jag ville ha en kille som man kände var stark nog att tackla dessa kvinnor.

TT: Clint Eastwood har varit i Cannes – har han sett den nya filmen?

- Nej, jag bjöd in honom men han var redan på väg hem. Men jag hoppas han kommer att se den. Vi ska senare visa båda filmerna efter varandra på Quentin Tarantinos biograf. Det ska bli mycket intressant, säger Sofia Coppola.