Conn Iggulden | Rosornas krig: Stormfågel

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

En av inspirationskällorna till den framgångsrika fantasyserien Game of thrones är det blodiga engelska inbördeskriget på 1400-talet, Rosornas krig. Tydligen blev det sambandet ett oemotståndligt lockbete för Conn Iggulden, författare av historiska romaner: ”Ett rike. Två familjer. 30 år av krig.” Och så spelarna: den sjuklige kungen, den unga franskfödda drottningen, den lojala rådgivaren, förrädaren.

I stället för vinter är en storm på väg. Stormfågel, den första boken i Igguldens svit om Rosornas krig, är den del som leder fram till själva inbördeskriget. Inte för att det inte saknas konflikter ändå – hundraårskriget mot Frankrike, uppror bland undersåtarna och förstås intrigerna vid hovet.

ANNONS

Iggulden vet var han ska leta för att lyckas. Det är lätt att förstå varför hans tidigare serier om Julius Caesar samt det mongoliska riket blivit succéer. Stormfågel är som fantasy för den som inte vågar erkänna att den gillar genren. En actionfylld historielektion (med viss risk för att fakta glöms bort efteråt). Mastigt, men välskrivet nog att bjuda in och locka framåt.

Läsaren får stå vid sidan när historien vecklar ut sig, se hur människorna kämpar mot ödet. Dramatik på hög nivå, men känslor på den personliga. Iggulden tar sig förstås friheter, men gör de historiska namnen till människor av kött och blod.

Översättaren har tagit det rationella beslutet att inte översätta namn, men släktträden över Englands kungaätter förvirrar nästan lika mycket som de underlättar – Iggulden låter till och med några av alla Richard själva skämta om att så många bär samma namn. Efterordet blir en bonus, där han ger den historiska bakgrunden och avslöjar hur han tänkt när han ändrat i tidslinjen eller lagt till personer som inte – åtminstone bevisat – existerat. Även det är spännande.

ANNONS