Conan O'Briens livskris blev film

I nästan hela sitt liv hade Conan O'Brien drömt om att leda "The tonight show", flaggskeppet bland amerikanska pratshower. I maj 2009 fick han jobbet - sju månader senare fick han sparken. Nu har hans krishantering blivit film.

I tv-rutan är Conan O'Brien till hälften komisk prickskytt, till hälften seriefigur med rolig frisyr. Men mannen som skildras i dokumentären "Conan O'Brien can't stop" är hundra procent människa. Kameran följer honom genom hans livs största kris, efter att han har tvingats bort från sitt drömjobb.

-Det var en smärtsam tid i mitt liv, så inför filmpremiären var jag både nyfiken och fylld av fasa. Tänk dig att du har varit med om en bilolycka, och sedan när du har repat dig så kommer någon och säger "hörru, jag filmade din bilolycka - vill du se?", säger han.

Tvångsmässigt skämtande

På telefon från Kalifornien är O'Brien vänlig och avspänd, i filmen är han härjad och sammanbiten. Men humorn är alltid närvarande, oberoende av livssituationen har han ett nästan tvångsmässigt behov av att skämta.

-För mig har humor alltid varit ett sätt att tala om hur jag mår - men bara nästan, för det är ju på skoj. Så filmen är 88 minuter av någons försvarsmekanismer, som har överutvecklats och förvandlats till ett sätt att tjäna sitt levebröd.

Efter sina sju månader på "The tonight show" hamnade han i en nästan lika lång karantän. Ett av kraven i kontraktet när Conan O'Brien fick lämna programmet var att han inte fick framträda i tv på åtta månader. Resultatet blev "The legally prohibited from being funny on television tour", en turné till 33 amerikanska städer. Det var på den resan som dokumentärfilmaren Rodman Flender följde med.

-Jag rekommenderar alla som är i behov av terapi att låta någon göra en dokumentär om dem. Man ser sig själv väldigt tydligt och klart, säger Conan O'Brien.

TT Spektra: Och vad såg du?

-Någon som ständigt kräver att bli omhändertagen, som är arg för att ingen tar hand om honom - men som inte heller låter någon göra det. Det finns ett fantastisk ögonblick när jag frustrerat frågar min fru "vem är det som bestämmer här!?". "Du bestämmer", svarar hon stillsamt. Det tar jag med mig från filmen, att jag måste ta ansvar för det som får mig att må dåligt.

Vikten av snällhet

I filmen sliter han ut sig genom att ständigt göra sig tillgänglig för alla. Trots trötta stämband och sömnbrist ägnar han all sin lediga tid åt att prata med fans. Vikten av att vara snäll präntades in i honom av hans föräldrar, och har också färgat honom som komiker.

-Jag har alltid känt mig mest bekväm med att driva med mig själv. Det finns komiker vars utgångspunkt är att de är bättre än andra människor. Det känns lite osmakligt, och jag känner inte igen mig i det.

Snällhet präglade också hans avskedstal i "The tonight show", där han uppriktigt tackade sin forna arbetsgivare och uppmanade fansen att inte bli cyniska, för "om man arbetar hårt och är snäll så kan fantastiska saker hända".

-Jag har varit i rutan 3000 timmar och det är just den grejen som har fastnat hos folk. Det är lite sorgligt, för det visar hur mycket folk törstar efter att få höra något sådant.