Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Joe Cole som Billy Moore i en scen ur "A prayer before dawn". Pressbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cole om brutala rollen: "Lärde mig boxas"

När engelsmannen Billy Moore åkte till Thailand för att försöka leva ett liv utan droger och brott drogs han snabbt in i detsamma igen. Efter flera år i ett brutalt thailändskt fängelse fördes han hem till England – där han skildrade sina upplevelser i boken ”A prayer before dawn”. Nu har den blivit film.

- Alla fajter i filmen är i princip på riktigt. Det måste synas att slagen tog, säger Joe Cole, som spelar huvudrollen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Cole är hittills mest känd för rollen som John Shelby i tv-serien ”Peaky blinders”. Det är en våldsam serie, men kan inte mäta sig med ”A prayer before dawn” – Billy Moore är boxare och höll sig vid liv inne i fängelset bland annat genom att ställa upp i arrangerade thaiboxnings-fajter.

- Jag lärde mig att boxas för rollen. Jag kände mig till sist bekväm med att vara i ringen, säger Cole när TT möter honom och regissören Jean-Stéphane Sauvaire.

- Det var långa tagningar, ibland uppåt tio minuter, och det var oundvikligt att vi skulle bli träffade.

"Komplex person"

Inför inspelningen umgicks Cole med Moore och lärde känna honom och hans familj.

- Vi blev goda vänner och han var en konstant källa att återvända till, jag lärde mig mycket av honom. Han är en oerhört komplex person, inte bara brutal – han hatar sig själv, han har aldrig fått uppleva kärlek, och jag använde allt detta till att göra honom mer trovärdig.

Ex-fångar

Sauvaire, som tidigare regisserat bland annat ”Johnny Mad Dog”, filmade i ett riktigt, nedlagt, fängelse och filmens fångar är riktiga ex-fångar.

- Jag sökte länge efter dem, jag ville hitta riktiga fångar med tatueringar, som kunde ge extra realism till filmen. Varje dag kom det någon från regeringen för att kolla vad vi gjorde, inte minst för att se till att vi inte gjorde någonting som förolämpade kungen, säger han.

Billy Moore får inte längre resa in i Thailand, men han kunde vara med vid inspelningen när man gjorde några scener i Australien. När ”A prayer before dawn” hade premiär i England kunde han dock inte närvara.

Han satt i fängelse, dömd för stöld …

"A prayer before dawn" får svensk biopremiär den 14 september.