Glenn Close tar emot sitt pris på SAG-galan.
Glenn Close tar emot sitt pris på SAG-galan.

Close och "Black panther" vinnare på SAG-gala

ANNONS

Glenn Close och Rami Malek, Mahershala Ali och Emily Blunt. Och så "Black panther". Det var de stora vinnarna när USA:s skådespelarfack Screen Actors Guild (SAG) delade ut sina årliga priser på en stjärnspäckad gala i Los Angeles. Däremot fick de nominerade för "A star is born" gå hem tomhänta.

SAG-festen anses ofta vara en av de största fingervisningarna om hur det kommer gå på Oscarsgalan i slutet av februari, där skådespelare har en stor del av rösterna. I år gillade de alltså Glenn Closes prestation i Björn Runges "The wife" och Rami Malek som Freddie Mercury i "Bohemian rhapsody" allra bäst.

ANNONS

Duon tog även hem skådespelarpriserna vid Golden Globes tidigare i januari, och är nu favoriter till att vinna varsin Oscarsstatyett.

Tackade Runge

I sitt tacktal pratade Glenn Close om sina "fantastiska" medarbetare i Sverige.

- Jag vill tacka min regissör Björn Runge, sade hon.

När Close förra veckan Oscarsnominerades sade Runge till TT:

- Hon gör något väldigt svårt – hon känner så mycket som möjligt, men visar så lite som möjligt. Det är en sorts skådespeleri som kan falla i skymundan om man inte har koll på de subtila nyanserna.

"Black panther" fick statyett

Även Mahershala Ali har vunnit ett antal priser på vägen mot Oscar, och hans prestation i "Green book" belönades med en statyett även på söndagskvällen. Den enda skrällen, som ändå inte var jättestor, var att Emily Blunt belönades för skräckfilmen “A quiet place”. Hon är dock inte nominerad till en Oscar för den rollen.

ANNONS

Största vinnare blev kanske "Black panther". Storfilmen vann priset för bästa ensemble, och för Oscarsgissarna var det en viktig ledtråd. De senaste decennierna har nära hälften, elva av 23 filmer, som vunnit kategorin sedan gått och vunnit en Oscar för bästa film.

Favoritvinnare i tv-klassen

Även insatser i tv-serier belönades. På komedisidan blev det storslam för "The marvelous Mrs Maisel", som tog hem alla de tre priser serien kunde få – bästa ensemble, bästa skådespelerska (Rachel Brosnahan) och bästa skådespelare (Tony Shalhoub).

Favorittippade Sandra Oh ("Killing Eve") och Jason Bateman (“Ozark”) fick gå hem med priserna för bästa skådespelare i dramaserier.

Oscarsgalan äger rum den 24 februari på Dolby Theatre i Los Angeles.

TT

ANNONS