Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

George Clooney (mitten) tillsammans med skådespelarna Matt Damon och Julianne Moore från filmen "Suburbicon".

Clooney: Det vilar ett mörkt moln över USA

George Clooneys nya film ”Suburbicon” är en mörk komedi om rasism, mord och våld i 1950-talets USA. Och den har många paralleller till det som händer i dag.

Filmen bygger på ett gammalt manus av bröderna Coen från 1999. Manuset handlade om den lilla orten Suburbicon, där bara vita familjer bor. När en svart familj flyttar in blir det allt våldsammare protester – samtidigt som det i grannfamiljen händer allt otäckare saker som leder till en mängd blodiga dödsfall.

- I originalmanuset handlade det bara om den här mordiska familjen. Jag hade läst om en svart familj som trakasserades våldsamt av sina vita grannar, jag ville göra en film om det och kombinerade dessa båda historier, säger filmens regissör George Clooney.

"Unga kommer göra rätt"

När TT frågar om parallellerna till dagens USA säger han:

- Det här är ämnen som aldrig försvinner och som vi ständigt försöker utrota men aldrig lyckas.

- Det tar två år att göra en film, och ofta har de ämnen man tar upp hunnit försvinna när den är klar. Men här finns de kvar. Vem hade kunnat ana att det skulle bli raskravaller som de i Charleston, vem hade anat att vi skulle få en president som vill bygga en mur?

Men trots att han beskriver dagens situation som ett mörkt moln över USA och trots att ilskan i hemlandet inte liknar något han sett förut är Clooney förhoppningsfull.

- Jag är en optimist. Den unga generationen kommer att göra det rätta.

"Inte en film om Trump"

Han säger också att även om filmen är arg så är den inte enbart polemisk.

- Vi ville att den också skulle vara rolig och elak – men den blev också argare ju längre vi jobbade med den. Jag är patriot och jag är optimist, och jag tror att de två unga pojkarna i slutscenen kommer att göra det rätta.

Han säger att det inte är en film om Trump, utan att det den ytterst handlar om är hur USA aldrig kunnat ta itu med rasismen i landet.

- Det är en stor del av vår historia och den kommer att vara det länge än.

Clooney som president?

Han tar upp kontroverserna i amerikanska södern kring statyer som hyllar sydstaternas härförare i inbördeskriget och kring sydstatsflaggan.

- Den flaggan bars av sydstaternas armé, som slogs för att bevara slaveriet. De förlorade. Den flaggan är i dag en symbol för just slaveriet. Om du vill hänga upp den hemma hos dig själv så är du i din fulla rätt. Men när man hänger upp den på offentliga byggnader så gör man något som inte kan tolereras och det måste bli ett slut på det.

En italiensk journalist undrar om inte Clooney borde kandidera till att bli president. Han svarar med ett ironiskt "oh ja, det vore säkert kul", varpå Matt Damon bryter in:

- Vem som helst är bättre än den vi har idag.

”Suburbicon” går upp i Sverige i vinter.