Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Clara Henry är redo för skitstorm

Att klanka på Melodifestivalen är en svensk nationalsport. - Folk kommer alltid ha åsikter, men hatet kan de lämna hemma i tv-soffan, säger programledaren Clara Henry.

Den första december lade Clara Henry ut en bild på sin blogg där man ser henne ligga fullständigt utmattad i träningskläder hemma på soffan. 
- Jag var helt slut, för trött för att ens orka ta mig till duschen. Men det var skönt, jag var pigg i skallen resten av kvällen, säger Clara Henry som skaffat sig en PT som ska peppa henne hela vägen fram till dess att Melodifestivalturnén inleder i Scandinavium i Göteborg den 4 februari. 
- Det handlar om att vara mentalt förberedd, ha frisk luft i hjärnan. Jag tror egentligen inte alls på det där med att träna hårt och mycket, det finns något osunt i den jakten, men jag trivs med att vara igång. Och ska man orka med det här uppdraget är det viktigt att känna sig stark både fysiskt och mentalt, säger Clara Henry.

Utlovar sångnummer

Förutom timmarna på gymmet provar Clara Henry ut kläder, spånar idéer och övar med en sångpedagog. Hon säger att tittarna inte ska räkna med någon "Celine Dion-nivå" men att vi definitivt kommer att få se henne i några sångnummer.
- Man får tycka vad man vill om min insats som programledare, men när det gäller sången får faktiskt alla skärpa sig och vara snälla, säger Clara Henry med ett skratt.

Som mångårig bloggare och youtuber, senare författare och SVT-profil, och inte minst ung, välformulerad tjej har Clara Henry vant sig vid att folk har starka åsikter om henne och det hon gör.
- Det är svintrist att man ens ska behöva tänka på näthatare, men visst finns det med när vi förbereder oss. Det är alltid mycket känslor kring Melodifestivalen och många brukar reta sig just på programledarna. 
- Som bloggare söker sig ju folk till mig för att de tycker om det jag säger, i Melodifestivalen är det mer som att man tränger sig på. Men det kan ändå aldrig vara ok med hat, men jag försöker ändå komma till ro med att det finns därute, säger Clara Henry och fortsätter.
- Jag försöker tänka att de som slänger ur sig det värsta bara är provocerade över att jag får massa tv-tid medan de sitter och är bittra med en telefon i handen.

En Hasse-kram hjälper alltid

Oavsett vilka reaktionerna blir kommer Clara Henry vara i gott sällskap framför kameran. Hon delar programledarskapet med artisterna David Lindgren och Hasse Andersson. 
- Jag visste inte vilka andra som var aktuella när jag fick frågan om det här uppdraget. Sedan blev jag jätteglad, jag tycker jättemycket om båda två. 
- Det känns så tryggt med David som är grym på show och dans och Hasse som är hur lugn som helst, berättar Clara Henry och fortsätter plussa Hasse Andersson:
- Det går inte att stressa upp honom, känner sig jag eller David lite oroliga över någonting är det bara att be om en Hasse-kram så blir man lugn igen.

Firar ju hemma i Göteborg

Närmast väntar dock en stillsam jul för Clara Henry hemma i Göteborg. Eftersom hennes pappa är engelsman firar familjen både julafton och juldagen, med både klappar och julmiddag två dagar på raken. Efter det trappar hon upp arbetet med Melodifestivalen, men hoppas ändå få lite tid över till skrivande. Efter succén med boken Ja, jag har mens hurså har Clara Henry en roman på gång.
- Jag har klart för mig vilka karaktärer som är med och jag har stommen i storyn med en början, en mitt och ett slut. Men jag har inte satt mig ned med datorn och skrivit "det var en gång..."
- Förutom Mellon är nästa år ganska rent för mig, så planen är att få tid att skriva. Det ska bli kul!