Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Claes Malmberg i dag - och en bild ur familjealbumet.

Claes Malmberg avslöjar allt i memoarerna

I sina memoarer avslöjar Claes Malmberg allt om sitt liv. Bland annat om hur han valde Melodifestivalen framför sin döende mamma.

På fredag ges Claes Malmbergs memoarer ut, skrivna av Petter Karlsson. I boken, som fått titeln Mysteriet Claes Malmberg, talar Claes Malmberg för första gången ut om känslorna efter mammans död och hur han svek henne på dödsbädden.

Under senhösten 2012, när Claes Malmberg skulle göra PR inför Melodifestivalen, åkte hans mamma in på Östra Sjukhuset med lunginflammation. Claes Malmberg hann bara vara hos henne i några timmar innan han åkte till Stockholm för att hålla presskonferens. Strax därefter avled hon – samtidigt som Claes Malmberg tillsammans med Tommy Körberg, Mats Ronander och Johan Rabaeus blev stor snackis i kvällspressen med sitt Melodifestivalbidrag Ravaillacz.

– När jag distanserar mig från det och tittar utifrån så är det inget jag direkt är stolt över. Det är kanske inte det klokaste val jag gjort. Men tyvärr kan jag inte ändra på det, säger Claes Malmberg till GP.

I efterhand är han kluven till sitt val.

– Det är ju så klart ett märkligt val att välja ett tingeltangel som Melodifestivalen framför sin mamma. Men det är två ytterligheter och det är inte lika enkelt när man står mitt i det. Hade jag gjort det andra hade det också fått enorma konsekvenser, säger Malmberg, och fortsätter:

– Jag är fostrad i en skola som säger att ”the show must go on”. Jag har jobbat professionellt med teater sedan 17 års ålder och bland annat spelat med 40 graders feber, så det är den enda relation jag har till jobbet.

Claes Malmbergs bok är också fylld av en rad andra berättelser från ett minst sagt händelserikt liv, som innehåller allt ifrån det första mötet med kokain till självmordstankar i Köpenhamn.

– Jag vill understryka att jag inte på något sätt tänkt att jag ska göra en skandalbok, jag har inte funderat i kvällstidningsrubriker, säger Claes Malmberg och fortsätter:

– Men när jag började gå igenom livet insåg jag att man levt mer än man själv kommit ihåg. Och att man varit med om ganska mycket saker. Sen ska man kanske inte se allting i boken som en absolut sanning, det är inget vittnesprotokoll. Det är lätt att börja ifrågasätta sig själv: minns jag rätt nu? Men min intention har varit att vara helt ärlig.

Härnäst väntar en intensiv höst för Claes Malmberg, som bland gör comeback i nästa säsong av Saltön, som spelas in i höst. Utöver det ska han pendla till Estland för att spela in långfilm, och göra reklam för sin nya bok – något som han inte är odelat positiv till.

– Det jag bävar mest för är bokmässan. Jag har ju upptäckt nu att det faktiskt finns en yrkeskår som är ännu mer egocentrisk än oss skådespelare. Och det är författarna, de slår ju skådespelarna med hästlängder, säger Claes Malmberg.

– Sen får vi se hur det går. Jag har sagt att jag inte kommer stå på Ullaredstorget och vråla ut att jag skrivit en bok. Men det vore ju ändå kul om någon läste den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.