Claes af Geijerstam med sin favoritgitarr "Pearly Gates", skapad efter Billy Gibbons gitarr från 1959. "När man spelar på den så öppnar sig himlens portar", säger han.
Claes af Geijerstam med sin favoritgitarr "Pearly Gates", skapad efter Billy Gibbons gitarr från 1959. "När man spelar på den så öppnar sig himlens portar", säger han.

Clabbe visar unik samling signaturgitarrer

Claes "Clabbe" af Geijerstams hobby blev en unik gitarrsamling. Nu visar han för första gången upp dyrgriparna i utställningen "Guitars of the stars" på Abba-museet i Stockholm.

ANNONS
|

- Clapton skulle spela ett solo på sju minuter. Innan han satte igång tände han en cigarett, tog ett bloss och satte sedan cigaretten vid e-strängen. När solot var slut hade cigaretten brunnit ner och det brännmärket som då bildades, det finns även på replikan, säger Claes af Geijerstam

Detaljerade märken och slitage syns på de flesta av de rekonstruerade gitarrerna i hans utställning "Guitars of the stars". Utställningen är en del av Abba-museet i Stockholm och kommer att visas under ungefär ett års tid.

ANNONS

"Otroligt små upplagor"

- Det är något speciellt med gitarrerna, de är organiska. När man håller en i handen känner man hur kroppen pratar med höftbenet och hur energin går ut i förstärkaren. Jag har en enorm kärlek till instrumentet, säger Claes af Geijerstam.

Det är nu första gången han visar upp sin unika samling med ett 50-tal gitarrer. Förutom Eric Clapton har även rockstjärnor som Andy Summers, David Gilmour och Sheryl Crow fått sina originalgitarrer återskapade in i minsta detalj.

- Det är så otroligt små upplagor worldwide så det är extremt svårt att få tag på dem. Jag har fått slå mig fram för att kunna samla så pass många.

Började som en hobby

Claes af Geijerstam började sitt samlande år 2005 för att återskapa de gitarrer som han själv tidigare ägt, men bytt bort.

- Som musiker byter man alltid bort sina gitarrer, det har alla kända gitarrister gjort genom tiderna. När jag insåg att man kunde återskapa alla möjliga gitarrer vaknade samlaren i mig.

ANNONS

TT: Har du någon favorit?

- Min favorit är en som är gjord efter Billy Gibbons gitarr från 1959. Den heter "Pearly Gates". När man spelar på den så öppnar sig himlens portar.

TT: Varför har du inte samlat på originalen?

- Originalgitarrerna behåller artisterna oftast själva. Är de till salu är det miljonbelopp per gitarr, så det är otänkbart för min budget, säger han.

Men även kopiorna kostar en del. Claes af Geijerstam uppskattar själv att samlingen har ett värde på ungefär tio miljoner.

TT

Fakta: Signaturgitarrer

En signaturgitarr är en detaljerad replika av en elgitarr som tillhör och förknippas med en rock-, blues- eller poplegend. Gitarren konstrueras för hand i begränsad upplaga för att likna originalslitaget. När gitarren färdigställts provspelas och signeras den av artisten själv och benämns då som ”Aged and signed".

Clabbes samling består bland annat av signaturgitarrer från Andy Summers (The Police), Eric Clapton, David Gilmour (Pink Floyd), Richie Blackmoore (Deep Purple), Sheryl Crow, Joe Strummer (The Clash), James Burton, Rory Gallagher, Pete Townshend (The Who) och Ace Frehley (Kiss).

Källa: Abba the museum

ANNONS