Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det danska kompaniet Don Gnu gästspelar i Norsborg med föreställningen "Human in balance". Pressbild.

Cirkusfestival med slapstick och dans

Danska cirkuskompaniet Don Gnu skildrar européernas balansakter som akrobatisk dansteater. Kompaniet gästar tillsammans med åtta andra den nya cirkusfestivalen Cirkusmania som nu inleds i Stockholm.

Under sex dagar, den 11 till 16 februari, görs åtta nordiska och ett estniskt gästspel på nästan lika många scener i Stockholmstrakten. Tanken är att möta ett växande cirkusintresse, berättar Kiki Muukkonen, festivalens initiativtagare och till vardags programchef på Subtopia i Botkyrka.

- Det här är en konstform som växer i rasande fart. Det kommer mer och mer föreställningar och fler kompanier. Cirkusen i dag tar sig väldigt många uttryck. Det sker också en utveckling av själva konstformen, säger hon.

Ambitionen är också att visa cirkusens enorma bredd. Clownen Angela Wand till exempel har varken röd näsa eller stor mun. "Wounded animals" heter hennes soloföreställning som presenteras som ett slags stand-up.

Finska Circo Aereo är i sin tur inspirerad av Charlie Chaplins och Buster Keatons slapstick.

Några förställningar riktar sig till barn: På Fria Teatern i Högdalen ger Stockholmsbaserade Kompani Giraff "Tråkmånsafton" som vänder sig till femåringar och uppåt.

Det flitigt turnerande danska kompaniet Don Gnu befinner sig i gränslandet mellan dans, cirkus och teater. I Hangaren Subtopia i Norsborg ger danskarna sin föreställning "Human in balance"

- Det är kanske inte vad man förväntar sig av cirkus, vilket gäller för många av de här föreställningarna, säger Kiki Muukkonen.