Cirkusen kring Håkan fokus i ny film

ANNONS
|

En kommande dokumentär visar Håkan Hellströms tioårsjubileum som artist ur Håkans eget perspektiv - omgiven av fans och journalister, med ständig fruktan för att misslyckas.

Videon till "Jag vet vilken dy hon varit i" från Håkan Hellströms senaste album följer en ung tjej i HH-tröja och sjömansskjorta som ser sin hjälte live. Samma tjej, 18-åriga Amanda från Borlänge, får också en stor roll i den kommande Hellströmdokumentären "2 steg från Håkan".

Filmen är fortfarande under arbete. Den kommer att visas i SVT:s "K special", förmodligen under våren, och får kanske också biopremiär. På tisdagen presenterades den som ett work in progress på Göteborgs filmfestival.

ANNONS
Cirkusen kring Håkan

Bakom filmen ligger John Boisen och Björn Fävremark som regisserat både "Jag vet vilken dy..." och den första videon från Hellströms senaste album, "River en vacker dröm".

Där går Håkan runt på Göteborgs gator bland sina fans. Människor kommer fram och hälsar, de vinkar, han skriver autografer. Man kan se den som ett smakprov på den färdiga dokumentären.

-Vi säger att filmen kretsar kring Håkan, inte handlar om honom. Den visar det klimat som vuxit fram runt honom - reportrarna, fotograferna, fansen som Amanda. Han är navet, men det omkring honom är lika viktigt, säger Fävremark.
-Filmen är ingen biografi eller sammanfattning av hans karriär. Den följer en begränsad period från att albumet släpptes (i oktober) fram till i dag. Vi är inte så intresserade av hans privatliv, vi skildrar fenomenet Håkan Hellström.
Dubbla känslor

Hur påverkas Håkan Hellström själv av cirkusen kring hans person? John Boisen säger att frågan är svår att besvara.

-Jag har bara en dålig analys. På samma sätt som han älskar att stå på Scandinaviums scen där han själv sett stora band känner han alltid ett hot. "Någon är efter mig, någon vill inte att jag ska lyckas".
-Det hörs på skivan också, säger Fävremark. Det är som att han förbereder sin egen undergång. Kanske syns det fenomenet bäst på nätet, där frodas ett hat som vi ska försöka ta upp i filmen även om vi just nu inte vet hur.

I en ny trailer för "2 steg från Håkan" sammanfattar han själv sina dubbla känslor kring framgången med ett sorgset citat:

"Hundarna är mig i hälarna. De vill så gärna att jag ska snubbla till så att de kan sätta tänderna i mig".

ANNONS