Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cilla Naumann | 17 timmar härifrån

Serien om Tom Olsen är ett mycket fint porträtt av en tonårspojke, skriver Eva-Lotta Hultén.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Ungdomsroman

Ungdomsroman

Cilla Naumann

17 timmar härifrån

Alfabeta

När Tom sätter sig på planet från Sverige till Colombia är han både glad, spänd och rädd. Hans föräldrar har inte missat att trumma in att Bogotá är världens farligaste stad.

17 timmar härifrån är fjärde delen i Cilla Naumanns serie om pojken Tom Olsen. Tillsammans med vännen Kalle och hans mamma och styvpappa åker de till styvpappans gamla hemland Colombia, för att söka efter hans släktingar. Det blir en resa full av upplevelser och känslosvängar för dem alla fyra. Även om Tom gör allt han kan för att spela cool och oberoende så är han i själva verket ofta ett ganska litet barn. Resan bjuder följaktligen på en del hemlängtan men också på oro, tristess, förvirring och glädje.

Precis som de tidigare delarna är detta en bok om relationer, till syskon, föräldrar och vänner. John reflekterar hela tiden kring mänsklig samvaro och ältar hur han uppfattas av andra. Han är känslig och har nära till både skam- och pinsamhetskänslor men han är också en empatisk person med skarp blick för hur andra mår.

Cilla Naumann har en fantastisk förmåga att göra Tom till en fullkomligt trovärdig person, precis så motsägelsefull, förvirrad, självcentrerad men samtidigt hyperkänslig för andra som man kan vara i tonåren. Också de andra personerna blir levande och sammansatta. Kalles styvpappa Jorges humörsvängningar mellan hopp, frustration och glädje är fint skildrade genom Toms observanta ögon. Bokens beskrivningar av naturupplevelser och möten med fattiga gatubarn vid den karibiska kusten ger en oerhört stark närvarokänsla. Djungeln vibrerar runt mig när jag läser om deras nattpaddling in i en lagun.

Serien om Tom Olsen är ett mycket fint porträtt av en tonårspojke och 17 timmar härifrån är en utmärkt avslutning.