Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Christofer Ahlqvist: "När de hotar ska vi granska"

Nazister ska gå genom Göteborg. Det förhåller vi oss till som bäst genom att låta vår journalistik tala och visa vilka som står bakom hatet, hoten och våldet, skriver Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist.

Vi sprang och de sprang efter. Skinnskallarna jagade oss genom fredagskvällen, från helikopterplattan längs med Riddarfjärden i Stockholm hela vägen bort till Riddarholmen och klubben Metropolis där vi kunde söka skydd bakom vakterna. Egentligen vet jag inte varför de jagade oss. Visst, vi såg säkert lite alternativa ut – popsnören som vi var – men vi var kanske inte nazisternas allra vanligaste måltavlor. De hann inte ikapp oss och egentligen tror jag inte att de ens försökte, de ville mest skrämmas och visa upp sig. Men även om vi givetvis var rädda när det hände kändes det inte som att de var en del av en stark rörelse med gemensamt mål, mer som några förvirrade individer man var tvungen att undvika när man skulle till sin favoritklubb. 

I dag ska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marschera i Göteborg, närmare 1 000 nazister, organiserade med uniformer och fanor, väntas gå på led genom Göteborg. Det är något annat än de nazister som jag och mina vänner mötte i början av 2000-talet.
Vit maktmiljön har organiserat sig under gemensam flagg och Nordiska motståndsrörelsens aktivister och aktiviteter har blivit fler, det kom fram i GP:s granskning av rörelsen. Däremot är det oklart om antalet nazister har ökat märkbart i Sverige vilket är viktigt att framhålla när vi i medierna dagligen publicerar nyheter om den förestående demonstrationen.

För samtidigt som NMR står för vedervärdiga åsikter och har ett bevisat stort våldskapital har vi ett stort ansvar för att inte få dem att framstå som något större och farligare än vad de faktiskt är. När GP för en vecka sedan inledde en kartläggning av nazisterna i Västsverige var det en av faktorerna vi tog hänsyn till i publiceringarna. Ska vi verkligen ha en bild på en nazist som soldatlikt poserar med en flagga, blir vi inte en del av deras propagandaapparat då? Jo, den bilden plockade vi bort. 

Skälet till att de klär sig i likadana kläder och symboler och marscherar med flaggor är ju så klart för att framstå som fler, farligare och mer organiserade än vad de är.  De vill skrämmas och lyckas redan bra med det. 

Under första dagen på Bokmässan pratade jag med lärare och bibliotekarier som berättat att vänner och kolleger har valt att stanna hemma, att de väljer bort Bokmässan i år på grund av just nazisterna. Jag har också vänner som tänker stanna inne på lördag eller som helt sonika lämnar Göteborg. De vill inte riskera att hamna mitt i bråk mellan nazister och poliser eller aggressiva motdemonstranter, de vill inte se sin stad under belägring. Många jag pratat med lyfter fram minnena från Göteborgskravallerna 2001: ”Det får inte hända igen”. Regionpolischefen Klas Friberg sa i fredags i SVT att polisen är redo och att han tror att det blir en bra dag för de som följer lagen och en dålig dag för de som bryter den. Man kan bara hoppas att han får rätt.

Under våren kretsade den mesta rapporteringen om Bokmässan kring Nya tiders medverkan som föranlett många författare att bojkotta mässan. Nya tider, en relativt nystartad tidning som brukar gå under benämningen alt-media, menar att de erbjuder något annat än vad traditionella tidningar gör. De hävdar att GP och andra medier har en hemlig agenda. Den ska gå ut på att vi inte vill visa verkligheten och att vi döljer fakta, i synnerhet när folk med annan etnicitet än svensk begår brott. Någon sådan agenda finns naturligtvis inte. Däremot följer vi de pressetiska reglerna som säger att vi inte ska ”framhäva berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.” 

Det är lite lustigt det där med anklagelserna om agenda. För det krävs inte lång läsning av Nya tiders sajt för att man ska förstå att de som verkligen har en agenda är just Nya tider. En stor majoritet av de artiklar som de har på sin sajtetta handlar om invandrare och brottslighet eller migrationspolitik. Även vi på GP och andra tidningar har fått frågan om vi skulle bojkotta mässan på grund av Nya tiders medverkan. För mig var svaret självklart: Vi ska delta och vi ska absolut inte lämna fältet fritt för personer med extrema åsikter. 

Vissa organisationer och redaktioner planerar också att göra olika ställningstaganden när NMR ska marschera i dag. Aftonbladet stänger sin monter under en timme och i samband med att de berättade om sina planer bad de andra följa deras exempel. GP väljer att inte göra det, vi ska inte låta nazisterna kapa Bokmässan om än bara för en timme. Däremot måste vi så klart förhålla oss till det faktum att nazister ska gå genom Göteborg, nazister som tillhör samma organisation som männen som precis dömts för att ha sprängt en bomb mitt i staden och försökt göra detsamma vid en flyktingförläggning. Det gör vi bäst genom att låta vår journalistik tala. Med vår journalistik kan vi visa vilka som står bakom hatet, hoten och våldet, berätta om vilka faktorer som kan vara skälen till att någon blir nazist och visa på goda exempel med avhoppare som lämnar naziströrelsen. När de hotar, ska vi granska. När de hatar, ska vi sammanställa fakta. När de marscherar ska vi rapportera.