Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Christina Lindström | Jack

Christina Lindströms nya ungdomsroman Jack berör viktiga ämnen och är en riktig bladvändare, skriver GP:s Stina Nylén.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Ung

Jack

B Wahlströms

Christina Lindströms roman Jack har en del likheter med hennes fina debut från förra året Hälsningar från havets botten: här finns den snabbkäftade killen i övre tonåren, en ensamstående förälder, en tilltrasslad förälskelse och dessutom en del mörka handlingar. Sist var det en bifigur som begick övergreppen, men denna gång blir det mer komplicerat eftersom det är titelfiguren, Jack själv, som har onda gärningar på sitt samvete och som blir alltmer förvirrad.

Vari består då förvirringen? För det första att han attraheras av en tjej han vanligen inte skulle lägga märke till. För det andra att den häftiga förälskelsen i Freja leder till att hans förflutna som rå och hänsynslös mobbare läggs i dagen, med medföljande svårartade komplikationer.

Det där hanterar Lindström skickligt, eftersom man inledningsvis bara uppfattar Jack som en lite stöddig men ändå charmig och trevlig kille, som haft kontakt med nazister men klokt nog dragit sig undan. Inte förrän långt fram i handlingen avslöjas vad det var som fick honom att backa, och hur obehagligt våldsam han varit under ett antal år. Det sätts i kontrast till hans ödmjuka förundran över känslorna för Freja, och det blir fint och dynamiskt.

Fast ibland tycker jag att det är för mycket av allt. Jacks självrannsakan är utan gräns, hans vilja att be universum om förlåtelse explosiv. Han blir snarast över en natt medveten om det mesta; sexism, homofobi, rasism, allt förstår han nu. Den snärtigt screwball-inspirerade replikväxlingen mellan Jack och Freja känns också överlastad.

Men man får sila det hela lite, för det är viktiga ämnen som romanen berör och boken är, liksom den förra, en riktig bladvändare. Önskar bara att ungdomarna läser den. Dystra siffror från Statens Medieråd berättar att i åldersgruppen 17-18 år minskade den dagliga läsningen av böcker och tidningar från 23 procent till 13 procent, bara mellan 2013 och 2014.