Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Christian Wikander ny dramachef på SVT Väst

SVT i Göteborg får ny dramachef. I sommar tillträder Christian Wikander, han kommer närmast från Metronome Film och Television.
Christian Wikander är alltså mannen som efterträder Magdalena Jangard på SVT. Hon lämnade sin post i november och sedan dess har företaget haft en tillfällig lösning. Wikander sökte inte jobbet på eget bevåg. Han blev uppringd och hans första spontana reaktion var - nej.
- Jag har nämligen jobbat mycket i Norge och haft familj och rötter i Stockholm. Tanken att åka igen var inte så lockande, säger han.
Men när förslaget lanserades hemma föll det i god jord. Hustrun Lotta, som är sjuksyster, var pigg på att flytta och de båda yngsta pojkarna (14 och 15 år) får hänga med.
Christian Wikander står ganska stadigt i såpajorden och har haft mer än ett finger med i produktioner som Varuhuset, Rederiet, Storstad och Tre kronor.
I Norge har han dessutom producerat Sju systrar och Hotel Ceasar. Han är också en av hjärnorna bakom långfilmen Reine och Mimmi i fjällen.
Men han började i mitten av 80-talet som kamerakille på SVT och avancerade vidare till studioman, regiassistent och så småningom projektledare. De senaste åren har han varit producent på Metronome Film och Television.
Hur tror du folk kommer att reagera på din mångåriga erfarenhet av såpaproduktion?
- Både med respekt och skepsis. Men det är inte jag som ska berätta mina historier. Jag ska lotsa fram andra och jobba med de starka berättare som finns i Göteborg, säger han och nämner Kniven i hjärtat som ett gott exempel.
Vilka goda berättare förutom Birro menar du finns här?
- Till exempel Carin Mannheimer och Åke Edwardson. Jag har läst varenda en av hans böcker och gillar dem jättemycket.
Vad vill du som ny dramachef?
- Jag är en samtidskille och tycker att tv-dramatiken ska spegla samtiden. Det är något jag brinner för.
Det har varit en del turbulens kring Drama i Göteborg. Hur känner du inför det?
- Jag känner inte till så mycket av det där, utan har följt det ifrån Stockholmsperspektiv och DN.
- Men att skapa tv-dramatik är en konstnärlig process och där finns många starka viljor. Det är ofrånkomligt att det ibland blir konflikter. En central sak är att kommunicera och vara tydlig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.