Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Björkman har arbetat med sin självbiografi under det senaste året. Nu finns "Generalen" hos landets boklådor.

Christer Björkman berättar allt

Christer Björkman är mycket mer än Melodifestivalen. I boken "Generalen" berättar han öppenhjärtigt om såväl ljusa som mörka stunder i livet och karriären.

Christer Björkman har levt ett liv som få andra. Från den udda uppväxten med mamma Ulla Björkman, känd som "roulettedrottningen", och vidare ut i världen – frisörskola i New York, framgångsrik salong i Borås, artistsatsning i Stockholm och arbete för Björn Borg i Monaco.

Allt det dessutom före 1992 då han som 34-åring vann Melodifestivalen med "I morgon är en annan dag" och allt tog ännu en vändning.

I dag är den nyligen 60 år fyllda Christer Björkman kanske mest känd som den som har gjort Melodifestivalen till det enorma spektakel den är i dag. Sedan 2002 har han arbetat på heltid med Sveriges största tv-program.

Genom åren har han fått många erbjudanden om att berätta om sitt liv i bokform. Men han har konsekvent tackat nej – fram till nu.

- Jag har inte känt att det har funnits någon anledning. När jag gör saker brukar jag alltid ha som målsättning att jag måste kunna svara på varför och jag har inte kunnat hitta ett svar på den frågan förrän nu, säger Christer Björkman.

Personlig berättelse

Det beror på att han förra sommaren skrev på sitt sista kontrakt med SVT. Det sträcker sig fram till 2021 – sedan ska han lämna Melodifestivalen.

- Plötsligt fanns det en tanke att "ja, det kanske är dags att summera det här ändå". Nu när jag håller på att lära upp Karin Gunnarsson, som ska ta över medan jag successivt ska backa undan, kände jag att det fanns en anledning att göra det.

I "Generalen", som skrivits tillsammans med Petter Karlsson, berättar Christer Björkman verkligen allt. Här finns historier som han aldrig tidigare har berättat för någon.

- Det var det mest givna av alltihop. Ska man göra en självbiografi så måste man visa alla delar av sitt liv, du kan inte bara välja det enkla. Du måste berätta någonting.

I ett redan omtalat kapitel skriver Christer Björkman om hur han som tonåring blev sexuellt utnyttjad av en betydligt äldre skådespelare.

- Det enda jag hoppas är att jag möjligtvis synliggör ett problem som många har. Jag tror att det där har hänt hur många människor som helst. Möjligen kan det hjälpa någon att bearbeta sin upplevelse, förstå att fler har varit om samma sak och prata om det.

Bakom kulisserna

Men tonvikten ligger förstås på Melodifestivalen och Eurovision Song Contest – musiktävlingarna som har varit centrala i Christer Björkmans liv ända sedan han som tioåring såg Claes-Göran Hederström sjunga "Det börjar verka kärlek banne mej" i tv.

Här finns gott om bakom kulisserna-historier om alla från Carola och Sanna Nielsen till Loreen och Måns Zelmerlöw. Hur Christer Björkman ska kunna lämna Melodifestivalen om fyra år är svårt att förstå.

- Ja, det kommer säkert att bli svårt. Jag kommer säkert att ha åsikter, sitta och gnälla i soffan och undra "hur fan tänkte de nu?". Men jag kommer aldrig att ha en åsikt om det offentligt. Aldrig.

TT: Så du kommer inte att bli något slags Melodifestivalen-Leif GW Persson som tidningarna kan ringa?

- Nej, det kommer inte att hända. Jag kommer att sitta stilla i min soffa och svära tyst.