Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Björkman bör kliva av

Christer Björkman borde ha gjort sitt nu. Melodifestivalen har blivit alldeles för stort för att skötas av en kille med fingrarna djupt nerkörda i varenda syltburk i hela branschen. Läs Johan Lindqvists krönika.
Vi har redan tidigare vetat att Björkman har placerat sin make i schlagerkören och att han gav ut sin egen platta på Maria Molin Ljunggrens skivbolag. Han är också en del av samma Ljunggrens bokningsbolag tillsammans med bland andra Nanne Grönvall, Shirley Clamp, Jill Johnson, Katrina & Waves och en lång rad andra festivalartister.

Nu har en enkel slagning i Bolagsregistret visat att en av festivaljuryns medlemmar, Marianne Randolph, också sitter i styrelsen till Christer Björkmans företag.
Okej, det är inget nytt att den innersta kretsen av Melodifestivalen är tämligen begränsad. Och det var väl möjligtvis okej så länge festivalen var en hyfsat marginell företeelse. Men i takt med att festivalen har vuxit i omfång och omsättning så är det också allt viktigare att verksamhetens sköts på ett snyggt sätt. Det handlar om pengar. Stora pengar. Folks karriärer.

Festivalen har fått ett dramatiskt mycket större marknadsvärde sedan den blev turné. Sponsorerna står i kö och de arrangerande kommunerna satsar skattepengar för att kunna använda festivalens glans i den egna marknadsföringen. Vi ska inte heller glömma bort att det faktiskt är den statliga televisionen, public service, som står bakom.
Då gäller det att hålla rent hus.
Uppenbarligen klarar inte Christer Björkman och inte heller den projektansvarige Thomas Hall av det. Det verkar som om de inte ens har sett de mest uppenbara fallgroparna. Antagligen handlar det om en ren naivitet.
Det är möjligtvis en förklaring - men ingen ursäkt.

Björkmans roll i festivalen har blivit större i takten med att arrangemanget har vuxit. Han är på många vis en del i att festivalens status har höjts så markant. Men det är dags för Christer Björkman att kliva av nu.
Att sedan årets jokrar, jag menar herrejösses Alannah Myles, Kee Marcello och Sanne Salomonsen, är totalt ospännande är bara ännu ett bevis på att det behövs friskt blod i Melodifestivalens ledning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.