Christer Björkman: "Jag tänker inte lägga av"

ANNONS
|

Årets upplaga av Melodifestivalen är inne på upploppet, repetitionerna i Globen pågår för fullt.

Christer Björkman tar en paus i allt spring och summerar tävlingen så här långt:

- Det har gått över förväntan, mycket bättre än jag vad jag hade hoppats på, säger han.

I det ligger en glädje över innehåll och höga tittarsiffror – men också en sammanfattning av den egna insatsen.

Tidigare har Christer Björkman haft ansvar för tävlingsdelen – i år har han varit producent för hela tjottaballongen, vilket inneburit fokus på det totala innehållet.

- En av de saker som vi försökt utveckla är livekänslan, att få stämning och närvaro att nå ut från arenor till tv-soffor, bland annat genom att artister och programledare varit mer aktiva bland publiken. Jag tycker att det har fungerat bra, säger han.

ANNONS

För många är Björkman och Melodifestivalen ett sedan länge – men som producent var hans erfarenhet ringa

- Närmare bestämt ingen alls. Däremot har jag haft gott om kompetenta personer kring mig och lärt mjg väldigt mycket, säger han.

Några funderingar på att sluta med Melodifestivalen har han inte.

- Jag har inga planer på att lägga av. Vill SVT ha mig så vill jag gärna försöka utveckla min roll som producent, säger Christer Björkman.

- För mig handlar det om att få fortsätta att forma laget, att vi ska bli bättre på både bredd och spets.

Själv ser han sin roll som spelfördelare.

- Ungefär som Anders Svensson i Elfsborg, att slå perfekta passningar i rätt lägen, säger den forne boråsaren.

Inför nästa år vill han fortsätta lagbygget och ser stora möjligheter till både förändring och förbättring.

- Vi har inte gjort vår bästa Melodifestival än, jag ser hela tiden att den ligger framför oss, säger han.

Under Christer Björkmans år med Melodifestivalen har den utvecklats rejält. Tv-programmet lockar ett stort antal tittare och som GP berättade tidigare i veckan har den turnerande musiktävlingen dessutom utvecklats till en rejäl vinstmaskin med en omsättning på cirka 130 miljoner kronor enbart i år.

ANNONS

Som beslutsfattare i maskineriet har Björkman mycket att säga till om och i hans strävan efter att göra "bra tv" är inte alla beslut han tar populära i branschen.

Christer Björkman håller med om att han har inflytande och kan påverka – "det är en del av mitt jobb" – men är inte bekväm med att ses som en maktfaktor.

- Jag tycker inte att jag har makt på det viset. Jag äger inte formatet, jag tjänar inga stora pengar, får inte procent på några vinster.

- Jag har fått ett uppdrag av SVT som jag försöker förvalta så bra om möjligt. Det bästa för Melodifestivalen är min ledstjärna i alla lägen, det är det jag måste förhålla mig till i mina beslut. När diskussionen handlar om pengar, makt och liknande, drar jag mig undan. Det är inte mitt bord.

ANNONS