Chris Kläfford tar inget för givet

ANNONS

Årets upplaga av talangsåpan "Idol" närmar sig slutet – om två veckor är det final i Globen. De fyra deltagarna som är kvar i tävlingen har bott på hotell sedan mitten av september.

- Jag saknar mitt hem. Jag har ju min sambo och min hund hemma och just nu hinner vi inte åka hem över helgerna. Men det är inte långt kvar nu, säger Chris Kläfford när han tar emot på sitt hotellrum i Stockholm.

ANNONS

Den skäggige sångaren från Lindesberg har varit segertippad ända sedan han knockade juryn med sin tolkning av John Lennons "Imagine" under slutaudition.

Men Chris Kläfford har aldrig känt sig bekväm.

- Jag har aldrig tänkt så här "nice, jag kommer att vinna". Då var det mer att jag tyckte att det var kul att det blev hyllat, men i slutändan spelar det ingen roll. Det är också många som skriver att Hanna, Gabriel eller Jemima kommer att vinna, säger han.

Trött på "Imagine"

Vid det här laget är han också hyfsat less på att hans "Imagine" hela tiden dras upp.

- Kishti väljer ju att ta upp det varje fredag, "när du sjöng 'Imagine'...". Hon kommer alltid tillbaka till det och det tycker jag är lite tråkigt

Han är en av årets äldsta deltagare och han har sökt till "Idol" tre gånger tidigare. Första gången var han 21 år och inte färdig.

ANNONS

- Det tog liksom 25 år innan jag förstod vad jag ville göra. Jag är inte som Hanna, hon är 17 och klar liksom. Man ser vad hon ska bli och vad hon är, jag är sjukt imponerad av det. Så var inte jag när jag var 17.

Duett med Henriksson

Chris Kläfford hittade sin grej genom att uppträda som trubadur i flera år och skriva egen musik. Nu vet han vad han hoppas att "Idol" ska leda till.

- Om jag får drömma så vore det ascoolt att få skriva och släppa sin egen musik och turnera med den. Men jag ska inte åka runt som en popstjärna och köra en Danny-grej, det är inte jag. Jag gillar dramatiska grejer åt indiehållet, pampigt.

Den här veckan ska Chris Kläfford sjunga Kings of Leons "Sex on fire" och dessutom ska han framföra Mando Diaos "Strövtåg i hembygden" tillsammans med Linnea Henriksson.

ANNONS

- Hon är så sjukt duktig, hennes röst är ju... när vi träffades och hon pratade med mig, vartenda ord var intressant. Och när hon sedan började sjunga, jag tänker på skogen och vilt. Riktigt bra röst.

"Idol" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00

TT

Fakta: Veckans låtar

Hanna Ferm, 17, Pixbo:

  1. Låt 1: "Crazy" (Gnarls Barkley)
  2. Låt 2: "Love me harder" (Ariana Grande & The Weeknd") – duett med Liam Cacatian Thomassen

Gabriel Cancela, 24, Stockholm:

  1. Låt 1: "Beat it" (Michael Jackson)
  2. Låt 2: "Dusk till dawn" (Zayn/Sia) – duett med Lisa Ajax

Jemima Hicintuka, 19, Gällivare:

  1. Låt 1: "New rules" (Dua Lipa)
  2. Låt 2: "Kiss" (Prince) – duett med Robin Bengtsson

Chris Kläfford, 28, Lindesberg:

  1. Låt 1: "Sex on fire" (Kings of Leon)
  2. Låt 2: "Strövtåg i hembygden" (Mando Diao) – duett med Linnea Henriksson

Fakta: Chris Kläfford

Född: 10 april 1989.

Bor: Lindesberg.

Bakgrund: Har sökt till "Idol" tre gånger tidigare men först i år har han gått hela vägen. Har arbetat som trubadur i många år och nämner bland andra Matt Corby, David Grey och James Vincent som musikaliska förebilder.

"Idol"-resa: Fick årets första guldbiljett och gjorde sedan jättesuccé under slutaudition med sin tolkning av "Imagine". Har sedan dess varit en av de stora favoriterna i årets säsong och på fredagsfinalerna har han tolkat allt från Imagine Dragons och Hozier till Cornelis Vreeswijk och Swedish House Mafia.

ANNONS