Skriver historia. Det menar GP:s Agnes Arpi att Cherrie gör med sitt sårbara, sköna debutalbum Sherihan.
Skriver historia. Det menar GP:s Agnes Arpi att Cherrie gör med sitt sårbara, sköna debutalbum Sherihan.

"Cherrie skriver ny musikhistoria"

Recension: Cherrie skriver svensk soul- och R&B-historia just och förtjänar sina hyllningar, skriver GP:s Agnes Arpi.

ANNONS
|

Det första som drabbar lyssnaren är rösten. Kristallklar, med en speciell sorts skönhet, där den alltför tidigt bortgångna R&B-legendaren Aaliyah är närmaste referenspunkt. Cherrie har en ljus röst med skörhet, som ibland växlar över till ett mörkare tonläge, samtidigt full med styrka. Det, och det osminkade och vardagsnära berättandet, taget direkt ur en storasysters hjärta, var det som gjorde Tabanja till en så gripande låt förra året. Det var inte på skoj, gick inte att vifta bort som underhållning eller blott behagfull lyssning. Allvaret var för stort.

Mary J. Blige, mästare i den genren, är därför nästa referenspunkt. Det är alltså inte småpotatis vi pratar om. På senaste Grammisgalan fanns Cherrie med bland nomineringarna till både Årets nykomling och Årets musikvideo.

ANNONS

Mer guld kom med singeln Aldrig igen (må sådär) i början av april, med den brittiska rapparen Stormzy som sidekick och produktion av Leslie Tay och Amr Badr. En uppbrottslåt genomsyrad av insiktsfull sorg, redan förd till listan över 2016 års bästa låtar.

Receptet genomsyrar hela Sherihan. Det är tunga teman, seriositet och sorg.

I fokus är alltid Cherrie och hennes röst. Produktionen tar aldrig över, den är generellt återhållsam och ganska sparsmakad, och spelar mer rollen som komplement. Utan att kasta skugga på exempelvis Leslie Tay, själv ett av nutidens och framtidens svenska R&B-namn, innebär det att Cherrie hade kunnat göra många olika sorters album, det hade kunnat bli bra hur som helst. Hon behöver inte luta sig lika tungt på musiken som många andra. Det blir tydligt i till exempel remixen på Michel Didas Höru mig bae, som har ett annat sound och där Cherrie har ett väsensskilt riv från här.

Lite mer av den varan, tuggmotstånd, hade gärna fått rymmas på Sherihan. Albumet är fullt av sårbar skönhet, men även det vackra kan bli enformigt om det inte backas av en vändning, en överraskning, då och då.

ANNONS

Med det sagt så skriver Cherrie svensk soul- och R&B-historia just nu. Hon gör det ihop med nämnda Leslie Tay, med Seinabo Sey och Sabina Ddumba, för att nämna några.

Det är en stolt och rik genre som fått nytt fäste, och som nu skördar stora framgångar där den tidigare varit undanträngd, nästan bortglömd. Svensk hiphop lever och andas som aldrig förr, men det finns så mycket mer att utforska.

Den utveckling som sker, det arbete med svensk soul och R&B som bland annat Cherrie går i bräschen för, förtjänar sina hyllningar. Det är banbrytande och ska vårdas ömt.

ANNONS