"Chernobyl" och "GOT" stora Emmy-segrare

Johan Renck kammade hem två priser för "Chernobyl", som bredvid "Fleabag" och "Game of thrones" blev de stora vinnarna vid årets Emmy-gala i Los Angeles.

ANNONS
|

Renck vann regipriset i miniserieklassen, och fick som medproducent även del av äran när "Chernobyl" tog huvudpriset för bästa miniserie.

Svensken inledde sitt tacktal för registatyetten med att haka på Phoebe Waller-Bridge, som när hon tackade för sitt pris för bästa komedihuvudroll sade att "Fleabag"-teamet var den bästa familj man kan ha.

– Min familj är bättre än din familj, skämtade Renck med Waller-Bridge.

HBO-succén "Chernobyl" ses som en av galans största vinnare, med totalt tio Emmy.

Även Stellan Skarsgård hade chans på pris för sin roll i serien. Men priset för bästa manliga biroll i en miniserie gick till Ben Whishaw för "A very English scandal".

ANNONS

Att Waller-Bridge snuvade favorittippade Julia Louis-Dreyfus från "Veep" på komedihuvudrollspriset var en av galans stora sensationer.

– Det är verkligen underbart och lugnande att veta att en skitig, pervers, förbannad och flippad kvinna kan ta sig ända till Emmy, sade Waller-Bridge.

Louis-Dreyfus har tagit huvudrollspriset en rad tidigare år, men fick denna kväll se många priser gå nyss avslutade "Veep" förbi. Hon fick nöja sig med att skämta om sin besvikelse när hon tillsammans med flera andra presenterade ett annat pris.

– Ursäkta, jag trodde att jag skulle stå själv här.

I komediklassen skördade "Fleabag" flera framgångar, inklusive huvudpriset för bästa serie. Phoebe Waller-Bridge tog också manuspriset och Harry Bradbeer fick regipriset.

Samtidigt höll "Game of thrones" åtminstone till stora delar för favorittrycket, och blev totalt störst med sammanlagt tolv priser, bland dem bästa drama för seriens sista säsong.

Henrik Samuelsson/TT

ANNONS