Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Chefen sparkades - personalen ovetande

Naturhistoriska museets chef Hans Peter Dahlgren fick sparken med omedelbar verkan. Personalen vet fortfarande inte varför. Ledningen vägrar svara på frågor.

Det var i torsdags som Hans Peter Dahlgren informerade Naturhistoriskas personal att han blivit uppsagd och arbetsbefriad med omedelbar verkan. Själv ska han då ha sagt att orsaken var illojalitet men inte preciserat detta närmare. 
Fyra dagar senare vet personalen fortfarande ingenting. Det gör inte heller Eva Edsler, huvudskyddsombud på Västarvet, den förvaltning som Naturhistoriska museet lyder under inom VG-regionen.
- Ingen från ledningen har kontaktat mig i frågan. Någon i personalen ringde och sa att jag borde läsa GP. Det var så jag fick reda på det.

Flera frågetecken kvarstår

Hon tycker det är märkligt. Men är inte förvånad: ”Saker kan hända fort här.”
- Men det är en konstig signal till personalen. De hör ju av sig och frågar vad jag vet och jag kan inte svara på något kring vad som gäller.
Beslutet att sparka Hans Peter Dahlgren har fattats av Västarvets förvaltningschef Marianne Dahlquist. Hon vägrar svara på frågor.
- Jag utgår från att hon har samrått med sin ledningsgrupp innan hon fattat beslutet, säger Per Allan Orrbeck (L), ordförande i Västarvets styrelse.
Men han vet inte, och själv fick han först veta av Marianne Dahlquist i torsdags att Hans Peter Dahlgren var uppsagd med omedelbar verkan. Vad hon angett för direkt orsak till det hastiga beslutet vill han inte gå in på.
- Den frågan får Marianne Dahlström svara på. Jag kan inte säga något mer än att det handlar om brister i förtroendet. 

Vägrar svara

Hans Peter Dahlgrens närmast överordnade är områdeschef Pernilla Schedin – en av två chefer i Västarvets ledningsgrupp. Under måndagen var hon på plats på museet för att sköta praktiska frågor och via mejl informerade hon museipersonalen att ett möte ”med anledning av torsdagens information” ska hållas på onsdag. 
Hon vägrar dock att svara GP på några frågor som rör Naturhistoriska.  
Tanken var att Dahlgren skulle ha skrivit på en överenskommelse i fredags, men förhandlingarna avbröts sedan Dahlgren drabbats av sjukdom. Enligt uppgift ska de återupptas imorgon, tisdag.