Jasmine Hult (till vänster) fick möta sin idol Maya Rung som spelar Liv i Andra avenyn.

Chatt med skådisar lockar till Andra avenyn-sajt

Andra avenyn har blivit en braksuccé på webben, med över en miljon starter i SVT Play per vecka. För Gossip girl går det trögare. Tittarna vill ha webb-tv - men produktionsbolaget säger stopp.
SVT:s långserie Andra avenyn har blivit utskälld av recensenter och haft medelmåttiga tittarsiffror, med flest tittare i övre medelåldern. Ändå ska man spela in ännu en säsong om 105 avsnitt. En orsak är att serien har blivit populär på SVT Play på webben.

Dessutom har Andra avenyn-sajten, med chattar, bakom kulisserna-tv och diskussionsforum seglat upp som en av SVT:s största. Och här når man den unga publiken.

- Vi gjorde en egen liten undersökning, där vi frågade hur gamla besökarna var. Av 10 000 svar sa 60 procent att de var 12-17 år, säger webbredaktören Jennifer Erlandsson.
Hon bedömer att det är flest unga tjejer som är aktiva på sajten och allra mest lockar chattarna med seriens skådespelare. Förra veckan slog de nytt rekord, när det kom in cirka 21 000 frågor till en chatt.

Målet för Jennifer och hennes kollega Maja Hörberg är att hela tiden erbjuda nya saker på sajten. Deras senaste idé är korta nyhetsinslag om Andra avenyn. En förutsättning är att de har sin arbetsplats mitt i inspelningsstudion och att skådespelarna ställer upp.

- För oss är det en fördel att skådisarna inte är jättekända. Mikael Persbrandt hade nog inte ställt upp, men våra skådisar är fantastiska, säger Jennifer.
Ett exempel på sajtens genomslag är att Andra avenyn nu är nominerat i tre tunga klasser till Aftonbladets tv-pris. Orsak: Jennifer och Maja har uppmanat besökarna att rösta på programmet.

En annan ungdomsserie som det snackas mycket om är amerikanska Gossip girl, som visas på Kanal 5. I USA var tittarsiffrorna dåliga men serien blev ändå en succé genom nedladdning, bloggar och mobiler.

I Sverige är tendensen likadan. Bara omkring 200 000 tittar på programmet på tisdagskvällarna, men bloggar och modebilagor vältrar sig i Gossip girl-stilen och sajten är populär.

- Den dan vi lanserade Gossip girl hade vi all time high på kanal5.se, säger Jesper Weissglas, chef för Nya medier på Kanal 5, som inte lämnar ut några besökssiffror för sajten.

Men de kan inte ge besökarna det de helst vill ha: Webb-tv och kontakt med skådespelarna.

- Vi skulle gärna ha webb-tv men produktionsbolagen i USA är inte redo, trots att de sett fenomenet själva.

Och någon chatt har de inte haft. Några av skådespelarna var i Sverige inför premiären, men då "fanns inte tid". I stället sitter en man (!) och skriver Gossip girl-bloggen varje dag, och modebloggaren Elin Kling kommenterar kläderna.

Så länge de amerikanska produktionsbolagen håller emot kommer Roomservice att fortsätta vara Kanal 5:s största sajt.

- Där är vi ju den enda kunden hos produktionsbolaget till skillnad från att vara den tjugonde kunden som när det gäller Gossip girl, säger Jesper.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.