Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotta Björnulfsson | Dug eller dö

Charlotta Björnulfsson | Dug eller dö

Dug eller dö är en humoristisk och lättsam berättelse om vänskap, förälskelse, hierarkier och svartkonst, skriver Eva-Lotta Hultén.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

9–12 år

9–12 år

Charlotta Björnulfsson

Dug eller dö

Alfabeta

Om man längtar intensivt efter en hund är det mest uppenbara sättet att nå sitt mål kanske inte att försöka framkalla andar som kan meddela rätt lottorad, men det är så Malinda försöker lösa sin situation. Hon är tolv år och medlem i svartkonstsällskapet Black whisper och då är magi en väg att ordna det mesta. Alla de fem medlemmarna har sina egna skäl till att samlas i ödehuset där muraren Gustus en gång hängde sig och gemenskapen mellan dem är stark.

Men Black whisper drabbas av avundsjuka. Är det verkligen en ande Malinda ser, eller är förklaringen mer banal än så? De coola klasskompisarna Sofie och Alice är ute efter att få bli del av gruppen och att bara halvsnygga Malinda får hänga med killarna i svartkonstgruppen och inte de, sticker i ögonen. När de inte släpps in drar de sig inte för fula spratt.

Dug eller dö är andra boken om Malinda och de andra i Black whisper och deras möten och eskapader ger upphov till många komiska situationer. Som när de med hjälp av magi (eller kanske inte) lyckas röva tillbaka Elsas hund Frasse från den som knyckt honom, eller när de gamla benknotorna i ödehuset visar sig komma från en älg, och inte från en hängd människa.

Det här är inte en bok där övernaturliga saker inträffar på riktigt men det utesluts inte heller att det som sker på något vis är styrt av den magi sällskapet försöker utöva. Kanske blir Joel kär i Malinda för att han råkade äta bullen som hon läst en kärlekstrollformel över, och som var menad för Puke? Kanske är ljuden som hörs i skolans källare verkligen döda spädbarns gråt och de knackande ljuden från vinden murarens försök att meddela rätt lottorad?

Charlotta Björnulfsson har skrivit en humoristisk och lättsam berättelse om vänskap, förälskelse, hierarkier och svartkonst. Boken är en kärleksfull drift med tidens vurm för det övernaturliga och den får mig att skratta högt flera gånger.