Charli XCX går på magkänsla

ANNONS
|

På en knökfull krog i Stockholm står Charli XCX på scenen och badar i violett ljus. Sekunderna senare mullrar singeln från förra året, "You're the one", igång.

-Alla låtar på skivan är som färgen lila, en mörk men vacker färg. Jag gillar emotionell pop, allt ska kännas äkta och frodigt, säger Charli XCX när TT Spektra träffar henne timmarna innan spelningen.
Rejvade med mamma och pappa

Förra året var Charli XCX med och skrev svenska popduon Icona Pops hit "I love it". Men redan som 14-åring spelade hon in sina första låtar. En klubbarrangör hittade henne på Myspace, gillade vad han hörde och bjöd in henne att spela på ett rejv i London.

-Jag trodde jag skulle kliva på scenen klockan nio. Men det kom ingen förrän vid midnatt så jag gick på vid tretiden. Det kändes helt galet, berättar hon om sin första spelning.

Hennes föräldrar har alltid stöttat henne, och i stället för att sitta hemma och oroa sig följde med på festerna.

-Vi gick på rejv tillsammans på helgerna, de körde dit mig och vi hängde fram till sex på morgonen. Efteråt åkte vi hem och åt frukost, berättar hon.
Späckad med kärlek

Debutplattan "True romance" är en kavalkad av kärlekslåtar och slingrande tankar kring romantik.

ANNONS
-En låt skrev jag när jag var 15 år, nu är jag 20 år. Det finns många olika perspektiv på skivan, men vad det hela kokar ner till är att kärleken är schizofren, säger hon och förklarar:
-I ena stunden är den underbar och fantastiskt storslagen, i nästa kan man känna sig deprimerad.

"True romance" har hon slipat på i flera år är hon mäkta stolt över resultatet. Hon tror att den kan förändra popscenen och få den att vibrera av känslor. Precis som hon själv.

-Jag har extrema höga toppar och djupa dalar. Det är tufft att vara ung i den här branschen. Ena minuten är man på toppen av världen och i nästa helt förkrossad.

Men till sin hjälp har hon ledorden hemifrån.

-Pappa har alltid uppmuntrat mig att vara annorlunda, vild och fri.

Namn: Charlotte Aitchison.

Född: 2 augusti 1990.

Hemstad: Hertfordshire, östra England.

Bakgrund: Spelade in sina första låtar som 14-åring. Hösten 2011 kom första hitsingeln "Nuclear seasons". Förra året var hon med och skrev svenska Icona Pops megahit "I love it". Hon turnerat med bland andra Coldplay.

Aktuell: Med debutplattan "True romance". Spelar på Bråvallafestivalen i Norrköping i slutet av juni.

... artistnamnet: "XCX står för "Kiss Charli Kiss", det var mitt online-namn på MSN-chatten. När jag började spela i London behövde jag ett artistnamn så jag tog det och det har levt kvar".

... Icona Pops "I love it": "Den är olik alla andra låtar. En äkta, hjärtekrossande klubb-anthem som är arg och ganska punkig".

... sin svenska favorit: "Jag älskar Robyn. Vi dansade och hängde på en festival i Australien. Vi pratade om att göra en låt ihop men det har inte blivit av än".

ANNONS