Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia servar artisterna på Way out West

Erfarenheter och kontakter inför framtiden. Och väldigt roligt förstås. Cecilia Johansson gör i sommar sin andra vända som volontär på Way out West.

Cecilia ska jobba som huvudfunktionär. Det innebär att hon fungerar som en mellanhand mellan volontärerna och de som är ansvariga för olika områden. Förra året hade hon hand om miljö, städ och entré men i år ska hon ha hand om artistservicen. Exakt vad det kommer att innebära vet hon inte när den här intervjun görs men hon verkar inte speciellt nervös för det.

– Jag är rätt lugn och blir sällan riktigt stressad och det är en fördel när man ska jobba med event av den här typen. Jag blir istället mer fokuserad. Om en kabel går av: Ok, då lagar jag den.

Cecilia Johansson är precis färdig med en tvåårig yrkesutbildning i event och marknadsföring och på ett sätt kan man säga att hon blev headhuntad till festivalen. En som gick samma utbildning men i en klass över jobbade på festivalen och tyckte att Cecilia borde vara med.

– Man möter så mycket folk och det är så mycket som händer på en gång. Det är så mycket adrenalin och alla är på så bra humör och är där för att de tycker det är roligt. Men sedan är det utmaningen också. Som att peppa nya unga volontärer att till exempel gå och plocka skräp mitt i natten.

Cecilia växte upp i Alafors i Ale utanför Göteborg. Hon höll på en del med teater och spelade basket. Barndomen beskriver hon som lugn och trygg.

– Det var det där klassiska att alla ska hata stället för att det är tråkigt men jag tycker att det ändå var ganska bra och lugnt. Å andra sidan kände jag tidigt att jag inte skulle bo där för evigt. Jag ville flytta in till stan där det är mycket folk och händer saker. Där jag kan gå och handla klockan elva på kvällen om jag vill och att det går spårvagnar hela tiden. Att inte vara så låst som man ändå är på landet utan jag vill känna mig mer fri.

När det var dags för Ale gymnasium valde hon mediaprogrammet, främst för att hon då var väldigt inne på att hon skulle bli fotograf eller art director. Men under utbildningen fick man testa olika inriktningar och det visade sig att hon hade väldigt lätt för ljud

– Ja, man kan säga att jag klickade med det och jag är också väldigt teknikintresserad så det föll sig rätt naturligt.

Det klickade så till den grad att hon hoppade på en musikproducentutbildning i Varberg. Rollen som producent passar henne. Hon har själv spelat piano sedan tioårsåldern men det har aldrig funnits några egna drömmar om att spela in egen musik. Det är mer att hon gillar att vara spindeln i nätet och att hon gillar tekniken. Sitta och koppla och dra i knappar och allt det där.

Trots att det var kul kände hon ändå inte att hon hade det brinnande intresset att hon ville satsa på det helhjärtat. En kompis tipsade då att hon borde läsa event. Hon läste på lite om olika utbildningar inom event och gick på magkänslan när hon påbörjade den utbildning hon nu precis har avslutat.

Trots att hon är nyexaminerad har hon redan fått in foten på fler än ett ställe. Förutom jobbet på Way out West ska hon jobba på SMA, Stockholm Music & Arts, som också arrangeras av Luger. Och det senaste halvåret har hon gjort praktik på Göteborg & Co så efter festivalen i Slottsskogen fortsätter hon på Kulturkalaset.

Exakt vad hon vill jobba med i framtiden är hon lite osäker på men det känns som om hon hittat rätt område.

– Jag vill ha den här typen av jobb jag har på Way out West. Jag gillar att jobba med människor och planering, men jag är inte helt säker, produktionsledare kanske? Det är just det här med planeringen, speciellt när man är med från början och får se hela spannet. Det är så skiftande jobb.

– Det kan gå från att sitta vid datorn och greja med excel, sedan står du där mitt i genomförandet och tejpar sladdar. Jag gillar variationen. Och sedan älskar jag själva hänget med funktionärerna, teamkänslan. Sådan småsaker som när vi sätter oss ner tillsammans när vi är klara.

 

CECILIA JOHANSSON

Gör på WoW: Huvudfunktionär, fungerar som en mellanhand mellan volontärer och de som är ansvariga för olika områden

Ålder: 24

Familj: Mamma och tre syskon

Bor: Högsbo

Intressen: Träning och musik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.