Catullus: Dikter om kärlek och hat

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Fula ord i fin poesi bör behandlas med största respekt. Det gör Gunnar Harding och Tore Janson när de översätter Catullus. "Scortillum" tillåts bli "litet luder", "irrumator" blir "kuksugare" och "defututa" blir "sönderknullad". Vän av språklig ordning bör applådera och de pryda kan förslagsvis läsa något annat.

Bland de romerska diktarna är Catullus den som man omedelbart och utan problem blir kompis med. Tiden är ett oväsentligt avstånd, för poetens andedräkt finns kvar i orden. I Dikter om kärlek och hat kan vi se Catullus framför oss när han är på fest hos goda vänner eller när han förtalar sina fiender och påstår att Caesar och hans underbefälhavare Mamurra är två fjolliga fikusar som passar fint ihop. Ibland beskriver han kärlekslyckan tillsammans med Lesbia - som i den så kallade verkligheten ska ha hetat Clodia och var en vacker, intelligent men inte särskilt sedesam kvinna i den romerska aristokratin. Alla som vågar hävda att någon enda kvinnas skönhet kan jämföras med Lesbias skönhet hånas av poeten. Andra gånger är Catullus svartsjuk och anklagar Lesbia för att ogenerat pippa med vem som helst. Politiken kommenteras mer i förbigående; Catullus hade fullt upp med att hantera sitt eget temperament.

ANNONS

Samlingen har fått sitt namn efter ett distikon där poeten på ett högst karakteristiskt sätt formulerar sin hatkärlek. Man kan väl åtminstone göra den tolkningen att Catullus inte beskriver känsloväxlingar utan hatar och älskar samtidigt när han skriver: "Hatar gör jag och älskar ändå. Du frågar mig varför./ Vet inte, men det är så. Ständigt torterar det mig." På originalspråket låter det ungefär så här: "'ådettam'å koaríd fakiám fårtásse rekoíris/ néskiå sédd fierí (taktpaus) séntiet ékskroki'år." Latinska verser är musik man kan dansa till. Och svänger gör språket också i denna översättning.

Född i Verona 87 eller 84 f Kr.Kom till Rom som mycket ung och blev snabbt en i en krets av diktare och talare.Reste en gång till Mindre Asien.Död vid omkring 30 års ålder.Det finns 116 dikter av Catullus bevarade.
ANNONS