Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Vallin är årets Jan Wallander-pristagare. Pressbild.

Carl Vallin får årets Jan Wallander-pris

Carl Vallin, 23, är 2019 års mottagare av Jan Wallander-priset, som innebär att pristagaren under en längre tid får använda ett instrument av "utomordentligt hög klass". Carl Vallin kommer att få spela på en violin byggd i Neapel på 1760-talet av instrumentmakaren Nicolò Gagliano.

"Den är helt otrolig, med en sådan väldigt öppen och stor klang. Det märks mera ju större akustik man spelar i, att den når ut överallt, till varje hörn av lokalen. Och den vet vad den vill och svarar upp helt på det man försöker göra", säger Carl Vallin i ett pressmeddelande från Kungliga Musikhögskolan.

Jan Wallander-priset delas ut årligen till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige och har fått sitt namn efter Handelsbankens tidigare vd och ordförande, Jan Wallander.

Carl Vallin kommer från Härryda utanför Göteborg och går sista terminen på Kungliga Musikhögskolan. Han är samtidigt provanställd vid Kungliga Hovkapellet där han är alternerande förste konsertmästare.

"Vinnaren av Jan Wallander-priset 2019 besitter ett personligt och fantasifullt spel parat med ett glansfullt virtuoseri och stark scennärvaro", lyder juryns motivering.

Priset delades ut vid en ceremoni på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i dag. Den internationella juryn bestod av violinisterna Réka Szilvay, Ulf Wallin och professor Staffan Scheja.