1/3

Carl-Einar Häckner: "Tack för värmen, glädjen och skratten!"

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Tack för tjugo års varieté. Tack till publiken. Ni är bäst. Ni är fantastiska. Tack Liseberg för förtroendet. Det har varit de bästa somrarna i mitt liv. 

Vad är varieté? När jag började var det en stor uppgift för mig att förklara det. -Varieté är: Ett nummer på åtta minuter som på liten yta med någon specialkunskap kan få världen att välta och barnet i människan att skratta, bli förskönad och komma i kontakt med sina egna sinnen. Det går inte att värja sig. Livet blir helt enkelt lite bättre efter att man sett en bra varieté. Det känns bra inne i kroppen. Det finns en förlåtelse och något kravlöst på samma gång som det är på liv och död. 

Människor som går på lina måste man helt enkelt ta på allvar.  

Vi tvingar inte publiken. Man måste inte skratta. Dom får välja själva. Det är skönt.

Ofta har det varit vansinnigt roligt. Vi har skrattat otvunget och rätt ut från magen.

Motivationen har varit att lyckas i regn och sol. Två gånger om dagen. I en månad. Minst. Det är varieté för mig. Man gör femtio, sextio föreställningar. En sommar gjorde vi 103 shower på tre månader. I tre olika städer. Göteborg, Stockholm och Berlin. Det var roligt. Då blir man bra på det man gör. Om man satsar allt man har varje gång. Det har vi gjort. 

Publiken har varit bäst. Vår varieté har förenat människor i alla åldrar och från olika länder. Jag har uppträtt mer än tusen gånger bara på Stora Scenen på Liseberg för över en miljon människor. Den har gått traditionsenligt på SVT tio år i rad i juletid. Totalt fjorton gånger. Vi har nått ut till så många. Det är det sammanhanget jag pratar om när jag pratar om varietén de senaste 20 åren. Jag vet människor som varit sjuka som blivit friska av att se varietén. Låter inte klokt. Men det är sant. 

Detta har Liseberg bjudit sin publik på. Helt otroligt vilken positiv grej. 

Det måste få kännas sorgligt om vi inte kommer igen. Om det här är sista gången. 

Vi kan också vara väldigt stolta. Att ha skrivit historia. 

Skapat något som saknar motstycke i världen.  

Vår varietés relation med sin publik har varit unik.

För att citera en man i trappan efter -varietén: ”Det är stort. Mänskligt och -holistiskt.” Han menade att helheten är större än summan av delarna och att ingenting kan beskrivas utan kontext. Han pratade om helheten. Sammanhanget. Han pratade om samhället. Jag borde tagit hans namn. Det var skönt att lyssna på honom. Han formulerade saker jag tänker. Han förstod varietén, vad den betyder och är. 

Hokkopokkopokko!

 

Tumme upp: Till min publik på ­varietén. Vi ses igen!

Tumme ner: Kan inte komma på något som känns dåligt just nu.

 

Carl-Einar Häckner är trollkarl och komiker. Aktuell i höst med egna föreställningen Skärvor på Teater Aftonstjärnan.