Carl-Einar Häckner: Tåget går inte när man är 18!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Studentens lyckliga dar. Grattis till alla. Framtiden är här. Ta hand om festkvällen.

Ta det lite försiktigt tycker jag med.

Studenten är en kväll. Det finns mycket viktigare saker i livet som är bättre än att fjanta omkring packad och göra medgivande missbedömningar från sig själv anmodade i ett övermod, ofta eller alltid ihop med alkohol. Det verkliga livet är något mycket viktigare och större. Klart det är skönt att bli full och sjunga lite om lyckliga dar. Men det tillför inte mycket mer än så. Ett minne i en baksmälla. Sen kommer morgonen, livet och viktigt ansvar på riktigt. 

Det var skönt att ta studenten även om mamma hävdar att min student inte var en riktig sådan, som på hennes tid. Hon har ju rätt så klart. Spelar ingen roll. Det var skönt att skolan äntligen var slut. Färdig. Inga mer prov. Livet blev ännu mer mitt liv.

Jag får ibland frågan ”vad skulle du gjort om du inte gör det du gör nu?”. Alltså trolla, uppträda, skriva föreställningar och hålla på. Jag brukar svara, lite ironiskt: ”Jobba på bank.”

Det var det min gymnasieutbildning handlade om. Skulle bli ett kommande bankproffs. Alltså sitta i kassan, såg jag det som. Och ha en kö med folk som kom med sina bankböcker. Det var det. Men allvarligt talat, om jag inte gjort det jag gör nu? Kanske skrothandlare. Jag har en tendens att ha svårt att göra mig av med grejer. Svårt att slänga. Skaffar gärna extra utrymmen. Men ytterligare om jag inte gjort det jag gör nu? Kanske antikhandlare. Men då måste man vara väldigt duktig, intresserad av att sälja det vackra gamla man hittar. Det är smärtsamt att skiljas från gamla ting. Det är nog inte jag ändå. 

Om jag bestämde mig just nu hade jag jobbat med djur. Kanske katter. Samtidigt är jag kanske inte är så ansvarstagande, jag är lite disträ. Jag hade nog blivit producent för något som man kan sälja. Men det verkar lite tråkigt. Jag kunde jobbat på Liseberg som kanin... fast det är så varmt.

Undrar vad ungdomarna i dag tänker att dom ska bli? Vet inte hur hälsosamt det är att låna pengar och rusa in på universitet. Å andra sidan är det bra att utbilda sig för sin dröm eller idé. 

Vi vill komma i gång, är unga och har så bråttom.

Det är konstigt vilken stress vi har. Jag kände som ung och nyss utkommen från gymnasiet att livet höll på att rivstarta ifrån mig om jag inte hängde på. Därför satt jag redan i mitt eget tåg.

Det kan inte vara så att tåget går när man är 18 år. Det måste finnas tid. Det är mitt råd på vägen.

 

Tumme upp: Pingviner. Jag älskar dom. Graciösa, vackra, starka, uthålliga och roliga.

Tumme ner: Laktos. Jag är hjärntvättad av kompisar, men ändå. Tror inte det är bra.

 

Carl-Einar Häckner är trollkarl och komiker. Han delar sin tid mellan Göteborg och Berlin och förbereder just nu årets Lisebergs-varieté Vulkan som har premiär 8 juli.