Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carin Hjulström | Irene Panik

Carin Hjulström | Irene Panik

Carin Hjulströms nya roman Irene Panik är en underhållningsroman som jagar komiska poänger i tågkupéer och campingstugor. Björn Gunnarsson skrattar också, men har lite svårt för avslutningens feelgoodgosande.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Carin Hjulström

Irene Panik

Forum

Att döpa en romanperson till Irene Panik är förstås en lustig ordvits. Som tur är blir det inte så många exempel på den typen av västgötahumor i Carin Hjulströms nya roman. Däremot mycket annan humor, inte minst slapstick- och missförståndshumor.

Huvudperson är en hemmafru från Hällingsjö (måste vara första gången den orten figurerar i litteraturen) som tröttnat på kvinnans lott i livet. Tröttnat på de outtröttliga kraven från en otrogen VVS-försäljare till karl, uppkäftiga och bortskämda tonåringar, en nervös hästflock, en neurotisk get och en fullständigt nergången gård.

Praktiskt klarar hon kraven galant: hon går under namnet Hällingsjös MacGyver, och lagar det mesta med pinnar och gaffatejp. Men när tålamodet tryter drar hon ut i världen under antaget namn, som ambulerande föreläsare och kaosexpert. Därute i buskarna möter hon en hel kavalkad av typer. Det vet ju alla att den svenska landsbygden bara består av särlingar och bortkomna bondläppar. Nåja, ingen idé att vara politiskt korrekt, detta är ju en underhållningsroman som jagar komiska poänger i tågkupéer, campingstugor, Folkets Hus och bibliotek.

Många skratt blir det när Irene möter en rysk fixare med det mesta på lager till svart betalning, en thailändsk massös utan kunder, en pakistansk korvförsäljare, en vindskontorbög (inte garderobsbög), en grekisk nationalekonom, en utsliten äldrevårdsföreståndare. Och så vidare. In emellan lyckas Carin Hjulström faktiskt få med lite relevant samhällskritik, mot den räntebaserade kreditekonomin och mot interndebiteringssystemen i sjukvården.

När en meteor slår ner i Värmland får kaosexperten visa framfötterna, och författaren får bygga upp sin berättarglada skröna till kunglig festfinal. Men när komedin är slut ska alla enligt regelboken hamna på rätt plats med den rätta, och därmed tar den absurda humorn slut i gammalt vanligt feelgoodgosande. Det är inte särskilt roligt.