Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Cannes hoppas på Terry Gilliam

Terry Gilliams "The man who killed Don Quixote" har fått äran att avsluta årets filmfestival i Cannes. Men äventyrskomedin kan komma att strykas helt ur festivalprogrammet så sent som dagen innan festivalen börjar.

Visningen av filmen, vars produktion har kantats av olyckor och bakslag, hotas av den rättighetstvist som pågår mellan Gilliam och producenten Paulo Branco och hans bolag Alfama Films. Svaret på om riddaren Don Quixote kommer att få ta plats på filmfesten avgörs i rätten den 7 maj – dagen innan festivalen drar i gång.

"Cannes filmfestival inväntar lugnt rättens beslut", skriver Pierre Lescure, festivalens chef och Thierry Frémaux, generaldirektör, i ett pressmeddelande.

De meddelar att de ska hålla ett krismöte efter beskedet den 7 maj och kommer att respektera rättens beslut – men är tydliga med sitt stöd för regissören.

Tar ställning

"Vi vill starkt understryka att vi står stadigt på filmskapares sida och särkilt på Terry Gilliams", skriver de.

Arbetet med filmen inleddes redan 1998 men vägen till – den eventuella – premiären har som sagt kantats av bekymmer. Skådespelare har tvingats hoppa av, översvämningar har ställt till det och spanska NATO-plan har stört ljudet.

Men förra sommaren kom beskedet om att man hade gjort den sista tagningen: "Ursäkta den långvariga tystnaden. Jag har varit upptagen med att packa bilen och är nu på väg hem. Efter 17 år har vi avslutat inspelningen av 'The man who killed Don Quixote'. Muchas gracias (tack så mycket) till hela teamet och alla som trott på oss. Quixote vive (Quixote lever)", skrev Gilliam då på Facebook.

"Quixote lever"

Bland andra Johnny Depp, Jean Rochefort, Vanessa Paradis, Robert Duvall, Michael Palin och John Hurt har alla varit sammankopplade med produktionen genom åren, men i filmen som färdigställts spelar Jonathan Pryce och Adam Driver huvudrollerna. Dessutom medverkar svenske Stellan Skarsgård.

Filmen är löst baserad på Miguel de Cervantes klassiska roman "Don Quijote". Terry Gilliams strapatser med att få filmen gjord har skildrats i dokumentären "Lost in La Mancha".