Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Artisten Camélia Jordana fick sitt stora genombrott som skådespelare med Sverigeaktuella "Eldprovet". Här syns hon i en scen ur filmen. Pressbild.

Camélia Jordana är nästa franska filmstjärna

Camélia Jordana slog igenom som artist efter att ha varit med i den franska motsvarigheten till ”Idol” – nu har hon en också en framgångsrik karriär som skådespelare och är bioaktuell med "Eldprovet"

"Eldprovet" handlar om hur Neila, en ung tjej från en av Paris förorter, blir rasistiskt förolämpad av en universitetsprofessor (spelad av Daniel Auteuil). Hans straff blir att bli hennes mentor med uppgift att se till att hon gör bra ifrån sig på ett kommande verbalt prov.

- Yvan Attal, som regisserade, växte upp som Neila, i en sliten förort, säger Camélia Jordana.

- Det som vi alla kände, inte minst han, var att vi ville få fram att det är alltför lätt att känna sig som ett offer. Man måste sikta på något. Och visst, det är svårt, om du kommer från en förort och dessutom är mörkhyad så är det många dörrar som är stängda beroende på att du är den du är. Men om du ger upp, då misslyckas du. Försök igen.

Franska "Idol"

25-åriga Camélia Jordana, som själv vuxit upp vid franska sydkusten, deltog som 16-åring i "Nouvelle star", den franska versionen av "Idol", och slutade trea. Hon flyttade till Paris, fick skivkontrakt och släppte sitt första album 2010. Album två kom 2014 och nummer tre är tänkt att komma nu i år.

- Jag började i teaterskola när jag var yngre, och var dum nog att sluta. Men nu känner jag mig som en hybrid – jag gör film, jag gör musik, jag spelar teater, jag har till och med varit med i en modern tolkning av operan ”La bohème”.

Rollen i ”Eldprovet” är det hittills största hon gjort på film och höjer sin motspelare Daniel Auteuil till skyarna.

- Jag var nervös innan jag skulle träffa honom, han är ju en veteran, men han var så oerhört nertonad och rolig. Vi skrattade mycket, säger hon.

Prisades på gala

I och med "Eldprovet", som gick upp på bio i Frankrike i fjol, har Camélia Jordana också fått ett erkännande som skådespelare. Hon utsågs nyligen till mest lovande kvinnliga skådespelare på den franska César-galan för rollen som Neila.

Camélia Jordana har redan ett par nya filmer på gång, samtidigt som hon arbetar med sitt tredje album. Och hon har inga problem med att entusiastiskt tala om allt.

- Jag älskar att prata och inte minst debattera och argumentera. Yvan och jag flög ihop flera gånger under inspelningen. Då exploderade det. Vi har båda temperament. Men oftast var det han som hade rätt, säger hon.

"Eldprovet" får svensk biopremiär den 23 mars.