Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bubblan sprack för Vladislav Savic

Den välkända radiorösten rapporterade om krig och kriser. Samtidigt förskingrade han pengar från sin arbetsgivare Sveriges Radio och fick sparken. - Jag är utslagen, har varken bostad eller jobb, berättar Vladislav Savic.

På fredag gästar han Skavlan för att tala ut om sitt spelmissbruk och berätta om sin kommande bok.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under sin tid på Sveriges Radio rapporterade utrikeskorrespondenten många gånger om krig och katastrofer från andra länder. Han var också stationerad bland annat i Aten och Genève. Karriär och familjeliv flöt utan större problem fram till 2006.

Då började korrespondenten plötsligt att spela. Under åren blev insatserna blev allt högre och speltillfällena allt oftare. Till slut var lönen inte tillräcklig för att finansiera spelandet och han började använda sitt kontokort i tjänsten för att täcka upp förlusterna. 2011 sprack bubblan och han misstänktes för att ha förskingrat 326 000 kronor från sin arbetsgivare.

- Det var som en spiral, totalt har jag nog spelat bort 2,5 miljoner kronor, säger han.

Han fick lämna bolaget med omedelbar verkan och dömdes 2012 för bedrägeri. Det fick till följd att också familjelivet rämnade.

Varför har du skrivit en bok om ditt spelmissbruk?

- Jag har orsakat situationen själv så det är inte för att få empati eller skylla på någon. Skrivandet har varit ett slags terapi eftersom jag har haft svårt att kunna förklara för mig själv och min omgivning vad som hände under den här perioden. Förhoppningsvis kan boken också hjälpa andra spelmissbrukare och deras anhöriga.

- Spelmissbruk är en sjukdom men det är svårt att få hjälp av samhället eftersom det inte finns något skyddsnät i socialtjänstlagen. Samtidigt satsar spelbolagen årligen en miljard i reklam, men det är nästan tyst om spelets baksida i medierna. Politikerna debatterar missbruket utan att det har hänt något på tio år.

Hur tror du att boken tas emot?

- Ingen aning. Hoppas att mina erfarenheter kan få igång debatten på allvar, för spelmissbruk är ett stort och allvarligt problem.

Vad gör du i dag?

- Vägen tillbaka är svår. Jag har varken bostad eller arbete och verkar vara brännmärkt på arbetsmarknaden. När jag sökte sommarvikariat förra året fick jag inte ens svar. Nu går jag hos en terapeut och får hjälp.

- Men jag brinner jag för spelmissbruksfrågor och hoppas kunna bidra med mina erfarenheter.

Enligt Folkhälsoinstitutets siffror har 164 000 personer spelproblem. 24 000 av dem bedöms som allvarliga och behöver behandling.

Boken En korrespondents bekännelser kommer ut i mitten på april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.