Brunnberg: Motvillig slottsstjärna

ANNONS
|

Skådespelaren Ulf Brunnberg har alltid velat hålla sitt privatliv hemligt.

Men i årets "Stjärnorna på slottet" berättar han öppet om föräldrarnas skilsmässa, aga och att svika pappans förväntningar.

Ulf Brunnberg, 63, är en skådespelare som många har åsikter om. Enligt fördomarna är han bara en fars- och privatteaterskådis med för branschen ovanliga högeråsikter och ett buffligt yttre.

Bilden av Brunnberg kom en aning på skam efter hans hyllade rollprestation i "Fyra nyanser av brunt". Och kanske blir han rentav folkkär efter årets "Stjärnorna på slottet" där han deltar tillsammans med Marie Göranzon, Monica Dominique, Dan Ekborg och Niklas Strömstedt.

-Jag kan se sur ut och har en uppsyn som är kaxig. Men sådan är jag inte. Däremot motionerar jag inte mina ansiktsmuskler när jag inte behöver, säger Brunnberg inför juldagens premiär av "Stjärnorna".
-Jag är inte förtjust i hemma hos-reportage och går inte på premiärer och sådan skit. Jag tror inte att jag släppt någon så här inpå livet tidigare. SVT har frågat mig en gång tidigare och då sade jag nej. Jag tänkte på min 14-åriga dotter och att hon skulle bli mobbad i skolan. Men till slut var det hon som sade åt mig att ställa upp: "Det är inte många som vet vem du egentligen är".
Bodde med pappan

I programmet berättar Ulf Brunnberg öppenhjärtigt om sin uppväxt i Stockholm, där föräldrarna skildes och han bodde med sin pappa.

ANNONS
-De skildes 1958, när jag var tolv år. Pappa och jag kom överens, mamma och jag inte alls. Han var min idol och det var självklart att bo hos honom.
-Det är viktigt att folk får veta hur någons barndom format personen som vuxen. Jag ville berätta hur jag fick stryk med rotting när jag var tretton och att det inte var snack om att jag skulle få en hurring när jag gjort fel. Och jag är faktiskt tacksam för det i dag. Många yngre människor är fullständigt empatilösa. Jag uppmanar inte till aga, men ibland kunde jag gå för långt och då måste min far ta till andra medel.
Försonades aldrig

Båda Ulf Brunnbergs föräldrar såg hans yrkesval med avsky. Särskilt hårt var det för pappan.

-Pappa var spyfärdig. Att jag blev skådespelare såg han som fullständig misär - jag skulle ju gå in i hans företag. Men jag blev skådespelare och min bror flyttade till Amerika. Pappa fick sälja företaget. Det var nog hans livs största misslyckande. Vi nådde aldrig någon försoning där.
  1. Dan Ekborg, 55. Dramatenskådespelare med roller i bland annat "Lång dags färd mot natt". Bland filmrollerna finns "Tomten är far till alla barnen" och "Jönssonligan". Dan Ekborg är son till skådespelaren Lars Ekborg och äldre bror till sångaren och skådespelaren Anders Ekborg.
  2. Monica Dominique, 70. Kompositör, pianist, arrangör och aktör. Har spelat mycket med maken Carl-Axel Dominique och skrivit teater- och filmmusik. Hennes klart mest avlyssnade "låt" är den förra signaturmelodin till "Rapport". Långvarig medverkande i "Gäster med gester".
  3. Niklas Strömstedt, 52. Folkkär artist med låtar som "En kvinna och en man" "Om" och "Sista sommaren". Har i banden Triad och GES haft megahittarna "Tänd ett ljus" respektive "När vi gräver guld i USA". Har dessutom varit framgångsrik i "På spåret".
  4. Ulf Brunnberg, 63. Film-, tv- och teaterskådespelare med lång karriär. Bland de största rollerna kan nämnas musikalen "Hair", teaterfarsen "Kuta och kör" samt filmerna "Jönssonligan" och "Fyra nyanser av brunt". Den sistnämnda gav honom en Guldbagge för bästa manliga biroll.
  5. Marie Göranzon, 68. Dramatenskådespelare med över fyrtio roller på nationalscenen, som "Fröken Julie", "Dödsdansen" och "Lång dags färd mot natt". En uppmärksammad filmroll är polischefen i Beckfilmerna med Peter Haber och Mikael Persbrandt. Gift med Jan Malmsjö och mamma till Jonas Malmsjö.

Källa: SVT

ANNONS