Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bruce eller Håkan? Kasta fimpen och ta ställning

I en ny kampanj får de rökande göteborgarna avgöra vem som egentligen regerar på arenan.

De kallas för fimpomater och är Göteborgs senaste redskap i arbetet mot en av de största miljöbovarna vi har här i stan: cigaretten.

Idén kommer från London, där rökarna med sina fimpar bland annat brukar få svara på frågan om vilket lag som ska vinna en kommande fotbollsmatch. Röstar gör man genom att lägga sin fimp i fimpomatbehållaren som märkts med favoritlagets namn.

Till att börja med har kommunen placerat ut tio fimpomater i Göteborg, berättade planeringsledaren Stefan Risedal på Trafikkontoret tidigare i månaden för GP.  En av dem är den här rosafärgade lådan på Korsvägen, där förbipasserande uppmuntras att ta ställning i en klassisk lokal musikfajt:

"Vem är kungen av Ullevi, Håkan eller Bruce?"

Den som tagit bilden är 16-åriga Gabrielle Erikstedt från Arboga, stor Håkan Hellström-fantast och en av drivkrafterna bakom facebookgruppen Camp Håkan.

Hon tycker att fimpomaten är en mycket bra idé.

– Den fick till och med några av oss i gänget som inte är rökare att börja plocka fimpar från marken, bara för att kunna rösta, säger Gabrielle och skrattar.

Att döma av bilden har Håkan Hellström i dagsläget en svag ledning över Bruce Springsteen, kanske tack vare Gabrielle Erikstedt och hennes crew – men fimpomaten är fortfarande ung. 

LÄS MER: Springsteen och Hellström, lika som bär

Det är den brittiska organisationen Hubbub som ligger bakom uppfinningen. Under de senaste åren har de kommit med flera innovativa lösningar på problemet med nedskräpning. Förutom fimpomaterna har Hubbub bland annat designat offentliga papperskorgar som spelar musik vid användning, och tavlor som bildar mönster när förbipasserande kletar sina tuggummin på dem. 

Fimpar ett stort problem 

Så mycket som 70-80 procent av allt skräp som slängs på marken är fimpar. Många reflekterar inte över vart de slänger sina förbrukade cigaretter, vilket orsakar påfrestningar på miljön; fimparna kan också hamna i vattendrag och ätas upp av fiskar, vilket gör att de till slut riskerar hamna på våra middagstallrikar i halvsmält form.

Det var bakgrunden till en annan av stadens uppmärksammade renhållningskampanjer: Duvorna försöker sluta röka-skyltarna. 27 augusti togs skyltarna ner, och den kommunala samverkansplattformen Trygg, vacker stad väntar ännu på resultaten från undersökningen som gjordes i samband med kampanjen, säger ordföranden Cecilia Dalman Eek till GP. 

LÄS MER: Kråkor i kamp mot cigarettfimpar