Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brottsligt sälja begagnade filer

Att sälja begagnade mp3-filer är ett brott mot upphovsrätten. Den slutsatsen har en domstol i New York dragit efter att tjänsten Redigi stämts på miljonbelopp av skivbolaget EMI.

På sajten Redigi har användare kunnat ladda upp sina lagligt inköpta mp3-filer till försäljning till andra privatpersoner. Den nätbaserade marknadsplatsen lanserades 2011 och har sedan dess varit utsatt för ständig kritik från skivbolag och upphovsrättskämpar som hävdat att verksamheten varit brottslig. Längst i kritiken gick skivbolaget EMI som stämde Redigi på en miljon kronor per såld låt. Nu har domstolen kommit med sitt beslut, och gett EMI rätt.

Enligt domstolen är de mp3-filer som säljs på Redigi kopior av originalfilerna. Därför skall det ses som brottsligt att sälja dem vidare utan att skivbolagen får ta del av ersättningen.

Skivbolagen menar att det inte ska gå att sälja låtarna vidare eftersom det inte är låtarna som säljs, utan licenserna till dem.

– Skillnaden mellan låten och licensen till låten är som skillnaden mellan en produkt och en tjänst. När man köper en tjänst har man inget fysiskt exemplar. Man äger ingen produkt som man kan sälja vidare, säger Katarina Renman Claesson, forskare i immaterialrätt vid Stockholms universitet.

I somras prövades ett snarlikt fall i EG-domstolen som rörde programvarulicenser. Då kom domstolen fram till slutsatsen att köpet av en licens i vissa fall kan betraktas som ett köp av en produkt.

En fråga av den typ som nu prövats i USA har däremot inte förekommit i Europa. Men enligt Katarina Renman Claesson kan domslutet i USA komma att bli en fingervisning för hur lagen kan komma att tolkas även här.

– Just nu är det något av en gråzon om vad som gäller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.